ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Prinsessan Madeleines beslut: Jag vill ta hand om barnen själv

13 nov, 2023 
AvLeif Schulman
Victoria, Carl Philip och Madeleine är uppvuxna med barnflickor. Själva vill de i möjligaste mån ta hand om sina barn på egen hand.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stefan Odelbergs olämpliga skämt till kungen – hemliga uppgörelsenBrand logo
Stefan Odelbergs olämpliga skämt till kungen – hemliga uppgörelsen

I våra kungahus har det sedan urminnes tider funnits horder av guvernanter, privatlärare och barnflickor som skött den dagliga tillsynen och uppfostran av prinsar och prinsessor.

Vår kung Carl Gustaf hade ju sin legendariska Ingrid ”Nenne” Björnberg, som anställdes vid Haga slott för att ta hand om ”Hagasessorna” och lillprinsen redan på 40-talet. Hon blev en extramamma under prinsens tuffa uppväxt och kom även att bli barnflicka åt kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Annons

Carl Philip om sin papparoll: ”Vill vara en aktiv del”

Dagens kungafamiljer försöker leva ett så ”modernt” liv som möjligt med sina barn. Men i takt med ökande representationsuppdrag, som oftast infaller på udda tider, och utlandsresor har framför allt kronprinsessan Victoria och prins Daniel under årens lopp fått hjälp av ”nannies”. Den senaste i raden är 28-åriga Elvira Ramström, som snabbt blev Estelle och Oscars favorit. Carl Philip och prinsessan Sofia med tre busiga prinsar har valt att så långt som möjligt sköta dem själva utan någon nanny.

– Vi vill vara en aktiv del i barnens liv och det har varit jätteviktigt sedan dag ett. Det är också ett sätt att inte jobba ihjäl sig faktiskt. För oss är det naturligt. Och när jag tänker på våra vänner är alla likadana, berättade Carl Philip i en intervju i Elle.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Prinsessan Madeleine: ”Jag vill vara den som tar hand om mina barn”

I fashionabla Florida, där prinsessan Madeleine och Chris O'Neill bor med barnen Leonore, Nicolas och Adrienne, har de flesta familjerna både hushållstjänst och barnflickor. Men här har Madeleine valt att ta hand om barnen själv, något hon berättar om i Ingrid Thörnqvists nysläppta bok om drottning Silvia, Yrke: Drottning.

Annons

Hon berättar att Chris tycker att hon ska överlåta vissa saker till en nanny.

– Men nej, jag vill vara den som tar hand om mina barn. Jag saknade det själv, och jag tror att det gäller min syster och bror också, de är väldigt hands-on med sina barn, säger hon om det tuffa beslutet.

Uttalandet har skapat rubriker i framför allt tysk press, något som Svensk Damtidning uppmärksammat. Tyska Gala har rubriken ”Olika syn på barnuppfostran”, även magasinet Bunte hade stor artikel om detta.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

Faster prinsessan Birgitta orolig: ”Hur ska han klara det?”

Nästa år planerar som bekant Madeleine och Chris att återvända till Stockholm för gott.

Annons

Många är oroliga för hur Chris ska klara av omställningen till det mer påpassade livet i Sverige.

En som är orolig är Madeleines faster, prinsessan Birgitta, som i en intervju i Expressen uttrycker sina farhågor inför hur Chris ska klara det.

– Det förstår inte jag. Hur ska han klara det? Madeleine ja, men jag förstår inte hur han ska klara det. Men de vill komma hem för att de vill ha barnen i svenska skolor.

Prinsessan Birgitta.

FOTO: TT

Annons