Prins Daniels stora gest för Ockelbo – hemliga miljonuppgörelsen

Prins Daniel och mamma Ewa.

Prins Daniel har sina rötter i lilla Ockelbo. Enligt uppgifter till Svensk Dam har han gjort en stor gest för sin hemort.
– Detta är ju ingenting som skulle kommuniceras utåt, säger en källa till tidningen.

Prinsessan Sofias miss – avslöjade Kristin Kaspersen för en vecka sen
Slå på ljud

Prins Daniel är uppvuxen i Ockelbo med 8 000 invånare. Där bor hans familj kvar, bland andra mamma Ewa och pappa Olle Westling. Han och kronprinsessan Victoria har varit där flera gånger och hälsat på och de ska ha en god relation med prinsens föräldrar.

Nu rapporterar Svensk Dam att prinsen verkar ha gjort en stor sak för sin hemort. Det är nämligen så att Synsam fattat beslut om att flytta hela sin glasögontillverkning från Kina till Ockelbo. Där ska den nya stora glasögonfabriken börja byggas efter årsskiftet. Detta kommer att generera i 150 nya jobb och att Synsam blir Ockelbos största privata arbetsgivare.

Enligt uppgifter till Svensk Dam har prins Daniel säkerligen med ett finger i detta spel – då han är vän med Synsams vd Håkan Lundstedt.

– Detta är ju ingenting som skulle kommuniceras utåt, men prins Daniels namn och anknytning har haft positiva följdeffekter, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

– Man måste säga att han har gjort något väldigt stort för sin gamla hembygd.

Synsams vd Håkan Lundstedt trycker dock hårt på att Ockelbo tog hem nyetableringen på egen hand, utan kunglig hjälp.

– Vi på Synsam jobbar för en mer hållbar närproduktion med så få och korta transporter som möjligt. Därför är flytten av vår produktion till Sverige ett viktigt nästa steg i Synsams strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck.

– För vår del är det här ett historiskt beslut. Vi tror att det kommer bli fantastiskt bra, säger han till Svensk Dam.

”Geografiskt bra”

Synsam har i dag 450 butiker och en omsättning på cirka 4 miljarder kronor. Den nya fabriken i Ockelbo kommer att ha kapacitet att producera ungefär en miljon glasögon varje år och ge jobb åt ungefär 150 personer.

– Ockelbo står rent geografiskt bra och är en av anledningarna till varför vi valt Ockelbo, säger Håkan Lundstedt, Synsams vd, till SVT.

Magnus Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo är enligt Svensk Dam prins Daniels gamla vän. Han kommenterar glädjebeskedet över nyetableringen till SVT:

– Det är glädjande att vi får 150 nya arbetstillfällen, och sådana här etableringar kan dessutom bana vägen för ytterligare arbetstillfällen, säger han.

LÄS OCKSÅ: Prins Daniels ärliga svar efter frågan om skilsmässa

LÄS OCKSÅ: Victoria och Daniel kritiseras efter bilder från konsert

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN