Victoria och Daniel kritiseras efter bilder från konsert

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Kungliga Filharmonikernas säsongsöppning i Konserthuset

Många länder i Europa har infört krav på munskydd i offentliga miljöer.
De nya bilderna på kungen, drottningen, Victoria och prins Daniel har nu skapat irritation ute i världen.
– Verkar ha gått tillbaka till normal vardag, skriver Vanity fair.

Sverige är ett land som har stuckit ut under hela coronapandemin. Och många länder har haft åsikter om hur svenska myndigheter egentligen valt att sätta restriktionerna.

I början av pandemin valde kung Carl XVI Gustaf, 74, och drottning Silvia, 76, att bosätta sig ute på Stenhammar slott men flyttade ganska nyligen tillbaka till Stockholm. I och med att de flyttade hem till storstaden igen så har kungaparet bokat upp sig på en rad olika kungliga uppdrag under hösten.

Hela coronapandemin har slagit hårt mot svensk kultur och nu valde Filharmonikerna att bjuda in till säsongens första konsert. Konserthuset följde de obligatoriska riktlinjerna och bjöd inte in fler än 50 personer i publiken. De tillämpade även social distansering och höll två meter avstånd mellan sällskapen.

Kungafamiljen var på plats

Några av gästerna på konserten var kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Även kungen och drottningen fanns med i publiken. Men trots att Filharmonikerna höll sig till restriktionerna får nu kungafamiljen ändå hård kritik för att ha deltagit i eventet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Kungliga Filharmonikernas säsongsöppning i Konserthuset

Bilderna på kronprinsessan Victoria och prins Daniel ifrågasätts av svenska folket.

Amerikanska tidningen Vanity Fair har nu skrivit en stor artikel om att Victoria och Daniel “verkar ha gått tillbaka till en normal vardag” och kritiserar dem starkt för att de skulle ha uppmuntrat till att gå på konserter och leva som vanligt igen. Men anledningen till att kungafamiljen valde att närvara var för att hylla kulturen och visa sitt stöd för Konserthuset.

”Svenska kungafamiljen har tagit den nedåtgående kurvan av coronafall som ett tecken på att kunna gå tillbaka till en normal vardag. Carl Gustaf och Silvia bröt sin isolering i början av augusti och nu verkar de leva som vanligt. I torsdags sågs de vara ute och gå med hunden runt Djurgården.”, skriver amerikanska Vanity Fair.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Ingen hade munskydd

I Vanity Fair-artikeln har nu man reagerat på att varken artisterna eller publiken bar munskydd på konserten, något som verkar uppröra människor i dessa tider, då många länder helt förbjuder folksamlingar och det är hårda krav på mask i offentliga miljöer.

Den amerikanska tidningen hävdar att det är mycket uppseendeväckande att kungaparet och kronprinsessparet valde att gå på en konsert och till och med utan att bära mask. Särskilt eftersom det ingick en stor orkester, som inte heller hade munskydd.

”På onsdagen visade kungafamiljen ytterligare ett tecken på att de gått tillbaka till det vanliga, när de gick på Filharmonikernas konsert. Ingen av varken artisterna eller publiken hade munskydd”, skriver tidningen.

FOTO: Naina Helén Jåma/TT, Pontus Lundahl/TT