Prins Daniels egna ord om njursjukdomen 12 år efter transplantationen

Prins Daniel

FOTO: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna //Anders Wiklund/TT
För 12 år sedan genomgick prins Daniel en njurtransplantation.
Efter en tids tystnad väljer han nu att berätta om den svåra sjukdomstiden.
”Jag är en av dem”, skriver han.

Prins Daniel, 47, har fått mycket beröm för att passa utmärkt in i Kungafamiljen. Han är bland annat känd för sina ståtliga kläder och stil, så som välkammat hår och prydliga kostymer.

Det har gått hela 19 år sedan Daniel träffade kronprinsessan Victoria, 43, och de senaste tio åren har han kunnat titulera sig som prins. Tiden som gått har tagit honom en bra bit från de avspända kepsarna och tjocktröjorna som vi såg honom i på den tiden han var kunglig pojkvän och personlig tränare.

Så träffade Kronprinsessan Victoria sin Prins Daniel

Prins Daniel har sina rötter i småstaden Ockelbo, utanför Gävle. Där var han personlig tränare på sin egna gymkedja Balance training.

LÄS MER: Bonde-Pelle om sanningen bakom uppbrottet med Karin

Och det var just via träning som Daniel träffade kronprinsessan. I själva verket var det Victoria som fick en rekommendation från syster prinsessan Madeleine att anlita honom som sin personliga tränare, och de inledde en relation som blev offentlig sommaren 2002.

Prins Daniels svåra njursjukdom

Prins Daniel lever idag ett lyckligt liv tillsammans med sin hustru och deras barn. Men allt har inte alltid varit frid och fröjd.

När Daniel var 16 år gammal upptäckte man att hans njurvärden var dåliga. Det visade sig snart att han led av en medfödd – men inte ärftlig – sjukdom som ledde till nedsatt njurfunktion.

I slutet av maj 2009 genomgick prins Daniel en njurtransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Njuren fick Daniel av sin pappa, Olle Westling.

Nya orden om transplantationen

Efter en längre tids tystnad har prinsen nu lagt upp ett inlägg på Instagram där han delar med sig av sin starka historia.

”Idag är det World Kidney Day. En dag som belyser njursjukdomar och alla de som lever med dem. Globalt lever 850 miljoner människor med kronisk njursjukdom. Jag är själv en av dem”, skriver prins Daniel och fortsätter:

”Men jag hade tur: min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys fick jag en ny njure, donerad av min pappa. Alla är inte lika lyckligt lottade. Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves”.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleine bryter tystnaden – visar yngsta dottern Adrienne

LÄS OCKSÅ: Så träffades Louie Marti och Magdalena Graaf

FOTO: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna // Anders Wiklund/TT

Senaste nytt