LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Prins Daniel uppmärksammas utomlands – därför talar alla om honom

16 apr, 2023 
Jonna Lawaetz
Prins Daniel
Prins Daniel har blivit tilldelad en ärofylld utmärkelse av norska kung Harald.
Nu har prinsen uppmärksammas även av andra länder.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

Prins Daniel träffade kronprinsessan Victoria när han var hennes personliga tränare. De inledde en relation som blev offentlig sommaren 2002. Paret gick ut med sin förlovning 2009 och ett år senare gifte de sig i Slottskyrkan i Stockholm. Tillsammans har de barnen prinsessan Estelle, 11, och prins Oscar, 7.

Sedan prins Daniel blev en del av kungahuset har han fått en hel del kungliga uppdrag för att representera Sverige. Nu har hans stora engagemang fått stor uppmärksamhet utanför Sveriges gränser, vilket Svensk Dam skrivit om.

Prins Daniel får prestigefylld utmärkelse av norska kungen

Det var förra året som prins Daniel blev tilldelad en ärofylld utmärkelse från den norska kung Harald.

Precis på samma sätt som vår kung HKH Carl Gustaf delar ut medaljer och ordrar till personer som utmärkt sig på olika vis, gör man detsamma i Norge. 2022 tilldelades alltså prins Daniel S:t Olavs Orden, som den första svensken att tilldelas denne, någonsin.

Annons

Orden är en av Norges allra ädlaste och utdelas som belöning för anmärkningsvärda prestationer på uppdrag av landet och mänskligheten, och är väldigt hedersam. Som grädde på moset framkommer det även att prins Daniel blev tilldelad den högsta graden av utmärkelsen.

Att som första svenska kunglighet bli tilldelad utmärkelsen av självaste kung Harald är givetvis ett stort kvitto på prins Daniels oersättliga jobb – och en stor hyllning från det norska kungahuset.

Prins Daniel uppmärksammas utomlands

Nu har prins Daniel fått uppmärksamhet i grannlandet Dannmark också, det är just utmärkelsen som danskarna fick up ögonen för.

Nyligen släppte det norska hovet sin årsrapport för föregående år. I den lyfts bland annat årets största kungliga händelser. Utdelningen av S:t Olavs Orden och prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsdag, var två händelser som uppmärksammades.

Annons

Det är den danska sajten Billed Bladet som uppmärksammar prins Daniels pris. Han nämns tillsammans med Ingrid Alexandra, som fick samma utmärkelse.

"Norska prinsessan Ingrid Alexandra och svenske prins Daniel lyfts fram för något alldeles exceptionellt.", skiver Billed Bladet.

Dessutom fick prins Daniel utmärkelsen just vid det norska kungahusets största dag:

"Prins Daniel, 49, fick Storkorset av St. Olavs Orden timmarna innan prinsessan Ingrid Alexandra skulle hålla sin stora 18-årsfest på kungliga slottet"

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Annons