prins carl philip

Prins Carl Philip bryter tystnaden om Victoria – efter kungens kritik

Prins Carl Philip, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.mm

I SVT:s dokumentär Sveriges sista kungar kritiserar kung Carl Gustaf det beslut som ändrade successionsordningen.
Efter kungens uttalande var reaktionerna starka från tittarna.
Nu stöttar prins Carl Philip sin pappa efter kritiken.
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nyligen sändes SVT:s nya dokumentär Sveriges sista kungar som handlar om Gustaf V, Gustaf VI och Carl XVI – de tre monarker som verkat under en tid då Sverige har genomgått stora förändringar.

I dokumentären får vi följa kung Carl Gustafs rekordlånga femtio år som monark som kommer att följas av en regerande drottning, dottern kronprinsessan Victoria.

I dokumentären tas det riksdagsbeslut upp som ändrade successionsordningen som även kostade prins Carl Philip tronen. På frågan om hur kungen ser på den ändrade grundlagen svarar han:

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kung Carl Gustaf.

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Kungens uttalande har väckt starka reaktioner

Det var inte bara tronen som Carl Philip förlorade utan också ett saftigt arv värt minst 50 miljoner kronor till sin storasyster kronprinsessan Victoria.

Kungens uttalande har väckt starka reaktioner och flera har riktat skarp kritik. Kritiken har varit så stark att hovet kände sig manade att uttala sig via Kungahusets Facebook.

”Uttalande av H.M konungen. Under hösten, vid två intervjutillfällen, fick jag frågor om ändringen av successionsordningen 1980 till förmån för det förstfödda barnet – oberoende av kön. Jag delgav då mina tankar kring att prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins. Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare.”

Hovet förtydligar att kungens intervjusvar inte ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller kronprinsessan Victoria.

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.Carl Gustaf”

Prins Carl Philips stöd till kung Carl Gustaf

Nu stöttar även prins Carl Philip sin pappa efter kritiken. När Expressen träffade prinsen på Leos Lekland talar han ut som sin syn på hela händelsen och stöttar både kungen och kronprinsessan.

– Jag stöttar både pappa i hans uttalande, och min storasyster, säger Carl Philip till tidningen.

Expressen förklarar även att prinsen är fåordig och hänvisar till de officiella kanalerna.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN