kung carl gustaf

Hovets samtal till SVT – efter kung Carl Gustafs uttalande om familjen

PRINS CARL-PHILIP, PRINSESSAN MADELEINE

Sex månader efter att kronprins Carl-Philip föddes ändrades grundlagen och istället blev Victoria kronprinsessa.
Kung Carl Gustaf har alltid varit skeptisk till beslutet och nu har hans nya uttalande kritiserats av experter.
Nu rycker hovet in och blixtinkallar honom till ny intervju.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

Sverige har en lång historia när det kommer till den svenska kungafamiljen. I SVT:s nya serie Sveriges sista kungar får tittarna en djupare inblick i historien som sträcker sig långt in på 1800-talet.

I alla år har det varit kungar som suttit vid tronen och haft makten. Så när våran nuvarande kung Carl Gustaf, 76, föddes var lyckan total. Eftersom han bara har systrar så var därför tronföljden säkrad när han kom till världen.

Grundlagen om kvinnlig tronföljd trädde i kraft

Under årens lopp har kungarna förlorat makten mer och mer och idag är kungafamiljen främst en symbol för Sverige. De har inte längre något att säga till om när det kommer till politik. Så när grundlagen om kvinnlig tronföljd trädde i kraft 1979 var det en aningen besviken kung som uttalade sig.

Bara några månader tidigare hade ju nämligen prins Carl Philip, 43, fötts och han hade fått titeln kronprins.

– Det är ju en väldigt speciell situation som de hamnar i, att han har varit kronprins i ett antal månader då och att hans äldre syster tar över den titeln då så att säga, sa kungen då i ett uttalande och fortsatte:

– Så det är väl klart, det får man väl försöka förklara så småningom när han växer upp.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Kungens nya ord om ändringen i tronföljden

Kung Carl Gustaf var ju uppväxt med det gamla synsättet med att det skulle vara far och son på tronen. I SVT-serien Sveriges sista kungar berättar han hur han ser på den saken idag:

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt och det tycker jag fortfarande, säger han och fortsätter:

– Ja… Och sedan kan man ju acceptera att nästa generation, det är ju okej. Men det var ju min son prins Carl-Philip, han var född. Och sedan så helt plötsligt ändrar man och så blir han av med det hela, det är ju ganska märkligt tycker jag. Så kan man ju inte göra.

– Som förälder tycker jag det är förfärligt, fortsätter han.

Kungen kritiseras av experter efter uttalandet

Uttalandet har fått stor uppmärksamhet i media och flera experter har uttryckt sig kritiskt mot kungens åsikter.

– Jag tycker att det tyder på dåligt omdöme, säger till exempel statsvetarnestorn och grundlagsexperten Olof Ruin till Dagens Nyheter.

– Att han överhuvudtaget drog upp det är taskigt, onödigt och oskickligt, säger PR-experten Paul Ronge till Aftonbladet.

Kungen blixtinkallas för ny intervju på slottet

Även hovet verkade anse uttalandet som ett missförstånd och ville snarast att det skulle göras en ny intervju. De hävdar att det behöver förtydligas vad kungen anser om successionen.

– Kungen gick in i hur han upplevde det 1980, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen om uttalandet i den första intervjun.

– Ja men jag sa ju det då och med facit i hand och så vidare så tycker jag fortfarande att en grundlag har jag svårt att se hur den kan agera eller komma att verka retroaktivt, säger kung Carl Gustaf och fortsätter:

– Om vi ska gå in på det så föddes ju prins Carl-Philip, eller ja kronprins Philip, han föddes ju till kronprins och ett beslut som tas 6 månader senare som säger att nej nu stämmer inte det här längre, det är nya förutsättningar.

– Men jag tycker att han har tagit det bra, jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan syskonen. Men kronprinsessan Victoria är ju väldigt engagerad självfallet, det har jag ju förstått. Hon verkligen känner ansvaret redan nu. Hon har ju en mogen ålder, fortsätter han.

FOTO: Karin Törnblom/TT

KUNGAFAMILJEN
Svenskt Pressfoto / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN