TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Nya bilden på kungen och Victoria väcker starka reaktioner

09 jan, 2023 
AvJonna Lawaetz
Kungen och kronprinsessan Victoria
2023 är ett betydelsefullt år för den svenska monarkin och kungahusets medlemmar har fullspäckade scheman.
Bilden på kungen och kronprinsessan från det kungliga besöket i Sälen väcker stor uppmärksamhet på Instagram.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nils van der Poel tackade nej till kungenBrand logo
Nils van der Poel tackade nej till kungen

År 2023 är ett händelserikt år för det svenska kungahuset och alla medlemmar av kungafamiljen har ett fullspäckat schema. Kung Carl XVI Gustaf, 76, har ett extra speciellt och minnesvärt år framför sig. 2023 markerar nämligen kungens 50-årsjubileum som Sveriges stadschef.

Redan i januari ska firandet av kungen påbörjas genom en stor Sverigemiddag på Kungliga slottet. Senare ska kungen och drottning Silvia, 78, ut på länsturné med besök som sprids ut under årets månader.

Lagändringen som gjorde att Victoria blev först i tronföljden

I samband med jubileumsåret släppte SVT en uppmärksammad dokumentär om svenska kungahuset, Sveriges sista kungar. Dokumentären följer tre monarker som verkat under en tid då Sverige förändrats i grunden. Den dagen kungen avgår kommer han ersättas av kungaparets äldsta dotter, kronprinsessan Victoria, 45, och därefter står hennes dotter prinsessan Estelle, 10, på tur att ta över tronen. Eran av Svenska kungar har därmed brutits.

Annons

Men så har det inte alltid varit. När prins Carl Philip, 43, föddes var hans titel kronprins. Med andra ord var det menat att han skulle ta över tronen efter kungen. Men en lagändring gick i träde när sonen endast var ett år gammal.

Fram till dess hade Sverige haft en agnatisk (manlig) tronföljd vilket innebar att Carl Philip, som den förstfödda sonen var arvinge till tronen. Men efter ändringen infördes en fullt kognatisk tronföljd, alltså att monarkens äldsta barn ärver tronen – vilket Sverige var först i världen med, enligt kungahuset.

Beslutet att ändra tronföljden verkar inte ha varit något som kungen själv velat. I SVT-dokumentären uttalar han sig för första gången om lagändringen.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt är ju inte klokt, det tycker jag ännu, säger kungen i dokumentären.

Kungen anser att det har förstärkt monarkin men att lagen eventuellt kunde ha införts vid nästa generationsskifte

– Vi försökte säga att man borde ha haft is i magen.

Nya bilden på kungen och Victoria väcker starka reaktioner

I skrivande stund befinner sig kungaparet och kronprinsessan Victoria i Sälen för att närvara vid Folk och Försvars rikskonferens som just nu pågår. Kungaparet och kronprinsessfamiljen har vid flera tillfällen visat upp sitt intresse för skidåkning, både att utöva sporten och att vara åskådare vid tävlingar.

Annons

Vid det kungliga besöket i Sälen passade kungen och Victoria på att ta sig en tur i skidspåret. På Instagram delar kungahusets officiella konto en bild på far och dotter på sina skidor.

"Kungen och Kronprinsessan på skidtur inför andra dagen av Folk och försvars rikskonferens i Sälen.", skriver de under bilden.

I kommentarsfältet fullkomligt överöses de av uppmuntrande kommentarer.

"Så duktig kungen är! Han har ju en aktningsvärd ålder", skriver en följare.

"Skidåkning & Kungafamiljen = Bästa av två världar!", skriver en annan och en tredje instämmer:

"En härlig tur på skidor med pappa och dotter, Kung och Kronprinsessa av Sverige"

"Heja på… så härligt det ser ut … Bravo Kungen och Kronprinsessan. Ni är föredömliga!!", hälsar en fjärde

FOTO: Karin Törnblom/TT, Henrik Montgomery/TT

Annons