LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Beslutet för kungen sätter stopp för prins Daniel

02 jan, 2023 
Jonna Lawaetz
Prins Daniel, Kungen
2023 markerar ett stort år för den svenska monarkin.
Den 15 september har kungen suttit på tronen i 50 år.
Men det är inte det enda som händer den dagen och firandet av kungen resulterar i att prins Daniel faller i glömska.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissarBrand logo
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

2023 är ett stort år för det svenska kungahuset. Året markerar 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung och vi firar även H.M. Konungen 50 år på tronen. Att kungen suttit som stadschef i 50 år gör honom till den längst sittande monarken i Sveriges historia – vilket givetvis ska firas med pompa och ståt.

Kungen tog över tronen den 15 september 1973 när han efterträdde sin farfar, Gustaf VI Adolf.

Så firar kungen sitt jubileumsår

Inför jubileumsåret har ett nytt porträtt av kungen tagits fram. Porträttet ska pryda ett frimärke som Postnord tagit fram i samband med det stora jubileet. Men det är inte bara ett porträtt och ett frimärke som ska uppmärksamma den stora milstolpen i kungens liv, firandet kommer hålla på hela året.

Kungens jubileumsporträtt
Kungen 50 år på tronen, jubileumsporträtt.

Redan i januari inleds jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungliga slottet där representanter från Sveriges alla län kommer vara inbjudna. Sedan ger sig kungen, tillsammans med drottning Silvia ut på en länsturné för att besöka alla 21 län. Besöken kommer spridas ut under året men kommer innehålla offentliga evenemang där kungen och drottningen får möjlighet att träffa invånarna.

Annons

Den 15 och 16 september äger jubileumshelgen rum vilket kommer uppmärksammas med flera festligheter. På fredagen väntas lovsång i Slottskyrkan på Kungliga slottet, kungen kommer närvara vid högvaktsavlösning och kvällen avslutas med en stor galamiddag i Rikssalen på slottet. På middagen kommer kungliga utländska gäster, statschefer och representanter från olika delar av Sverige finnas med på gästlistan.

Dagen efter färdas kungen och drottningen i kortege genom huvudstaden. Paraden blir en festlig tillställning och publiken kommer få ta del av musik- och kulturupplevelser. Kortegen avslutas vid Lejonbacken och en stor scen där det kommer bjudas på festkonsert som är öppen för allmänheten.

– Det kommer att bli något alldeles enastående, säger Göran Lithell, hovmarskalk och jubileumsårets ”festfixare”, till Aftonbladet.

Prins Daniel faller i glömska – när kungen firas

Året markerar en milstolpe för den svenska monarkin. Men även för en annan av kungahusets medlemmar. Exakt samma dag som kungen tog över tronen föddes nämligen hans svärson, prins Daniel.

Annons

Prins Daniel träffade kronprinsessan Victoria när han var hennes personliga tränare. De inledde en relation som blev offentlig sommaren 2002. Paret gick ut med sin förlovning 2009 och ett år sedan gifte dem sig i Slottskyrkan i Stockholm. Tillsammans har de barnen prinsessan Estelle, 10, och prins Oscar, 6.

Prins Daniel fyller 50 år den 15 september, men huruvida han kommer få fira sin stora dag är vid tillfället oklart. Att döma av kungens fullspäckade schema så ser det ut som att Daniels födelsedag hamnar lite i skymundan.

Hänt har sökt hovet för en kommentar.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Jonas Ekströmer/TT

Annons