Osäkerheten kring Chris O'Neill – nu avslöjas sanningen om flytten

Chris O'Neill

Prinsessan Madeleine flyttar tillsammans med maken Chris O'Neill och familjen hem till Sverige.
Men nu visar det sig att flytten faktiskt kan innebära en lång och komplicerad process för maken Chris.
Inga undantag”, skriver Migrationsverket.
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill flyttar till Sverige
0:28

Efter reklamen: Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill flyttar till Sverige

(0:28)

Slå på ljud

Sedan 2018 har prinsessan Madeleine, 40, tillsammans med maken Chris O'Neill, 48 och familjen bott i Florida, USA. Men nyligen kom den oväntade nyheten att familjen flyttar hem till Sverige.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill flyttar hem till Sverige

I augusti 2023 kommer flytten från USA till Sverige att ske.

– Ja, det stämmer. Prinsessan Madeleine och herr Chris O’Neill har bestämt sig för att de tillsammans med sina tre barn ska flytt hem till Sverige, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Varför flytten just är planerad till efter sommaren är för att prinsessans barn prinsessan Leonore, 9, prins Nicolas, 7, och prinsessan Adrienne, 4, ska vara hemma lagom till skolstarten.

– Det är ett beslut som prinsessan Madeleine och herr Chris O’Neill har fattat. De är måna om att barnen får en svensk uppväxt just nu, säger Margareta Thorgren.

I nuläget är det planerat att prinsessan Madeleine tillsammans med sin familj ska bo i Hovstallet, på Östermalm, mitt i centrala Stockholm.

Men nu avslöjar Migrationsverket att flytten kan komma att innebära en lång och komplicerad process för maken Chris O'Neill som endast har ett medborgarskap utanför EU, något som Expressen tidigare rapporterat om.

Migrationsverket om Chris O'Neills flytt: ”Inga undantag”

När den kungliga familjen lämnade Sverige år 2015 var Chris, med sitt brittiska pass, fortfarande en EU-medborgare. Men i nuläget, efter brexit, så är han inte det längre.

Det prinsessan Madeleines make nu behöver är ett uppehållstillstånd för att få registrera sin bostad i Sverige. Ett sådant ges i vanliga fall inom nio månader efter det att ansökan skickats in.

I skrivande stund är det knappa sex månader tills flytten, och enligt Migrationsverket kan den processen inte skyndas på, inte ens för någon som är gift med en person av kunglig börd.

”Det finns inga undantag för tredjelandsmedborgare som ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till kungligheter.”, skriver Migrationsverket på Facebook och fortsätter:

”Migrationsverket har inte heller några förenklade rutiner för detta och ärenden hanteras därför enligt den vanliga processen.”

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN