Kung Carl Gustaf fick drottning Silvia att starta Silviahemmet

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit gifta i 45 år och stöttat varandra genom vått och torrt.
Men i kärlek kan man också behöva vara hårda mot varandra - något som drottning Silvia fick känna på när hon grät inför kungen.

Se dramatiken när Kronprinsessan Victoria räddar en man i fjällen
Slå på ljud

De senaste åren har varit väldigt speciella för Kung Carl Gustaf och drottning Silvia som på grund av pandemin inte har kunnat närvara vid tillställningar på samma sätt som de brukar.

Men i takt med att restriktionerna har släppt har också kungaparet börjat röra sig i offentliga sammanhang igen, och bara för någon vecka sedan var det spanska kungaparet kungen Felipe och drottning Letizia på besök.

Hård kritik riktad mot drottning Silvia efter att hon burit äkta päls

Besöket från det spanska kungaparet innefattade bland annat ett besök på Nobelmuseet i Gamla stan följt utav en visning av en specialutställning om konstnären Santiago Ramón y Cajal, Nobelpristagare i medicin 1906.

Sedan var det dags för ett seminarium på Karolinska institutet i Solna, där specialister berättade om hur man arbetar kring funktionsvariationer och sällsynta diagnoser.

Men efter det spanska kungaparets besök i Sverige började det riktas kritik mot mot drottning Silvias efter att hon burit en kappa gjord av äkta päls.

Många menade nämligen att hon gjorde fel i att stötta pälsindustrin på det sättet.

”Älskar vårt kungahus men hur i jissu namn kan man gynna den plågsamma pälsindustrin! Skäms!!”, skrev bland annat en upprörd person.

Kungens hård ord till drottning Silvia efter tårarna

Drottning Silvia har länge engagerat sig för att hjälpa demenssjuka. För 25 år sedan grundade hon Silviahemmet för att sprida kunskap om sjukdomen.

På drottning Silvias initiativ har alltså Silviahemmet byggts upp på Drottningholm. Stiftelsen finns till för att främja vetenskaplig forskning och bereder undervisning, utbildning och vård inom demensområdet.

I en intervju med Elle har hon tidigare berättat om hur idén till Silviahemmet kom fram.

– Jag kommer ihåg att jag besökte flera ålderdomshem som var fina, jättetrevliga. Det var god mat, och personalen tog väl om hand om de boende. Men, många var ledsna. De grät. Barnen besökte dem inte. Eller så kom de inte ihåg att barnen besökt dem. Men de var väldigt ledsna över att kontakten med familjerna inte fanns, sa drottningen i intervjun.

Hon berättade vidare att hon blev så tagen av situationen att hon gick hem och berättade för sin make om saken, varpå han svarade hårt att hon skulle göra något åt saken.

– Det berättade jag för kungen en dag, och det var då som han sade ”men gör någonting då!” ”Vad ska jag göra?,” svarade jag. ”Hitta på någonting!,” sa kungen, berättade Silvia.

Och kungens hårda ord gav effekt. Efter det samtalet tog Silvia tag i saken och myntade stiftelsen Silviahemmet.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot prins Carl Philip och prinsessan Sofia efter händelsen med Siri

LÄS OCKSÅ: Så är kronprinsessan Victoria och Marcus Schenkenbergs relation idag

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT, Jessica Gow/TT,

FRÅN FÖRSTASIDAN