LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Drottning Silvia kritiseras efter bilden tillsammans med kung Felipe

27 nov, 2021 
Johanna Alm
Drottning Silvia
I veckan besökte spanska kungen Felipe och drottning Letizia Sverige.
Det var det första spanska kungabesöket på hela 42 år.
När det svenska och spanska kungaparet skulle ta sitt farväl fångades drottning Silvia på bild tillsammans med den spanska kungen Felipe, en bild som väckte starka reaktioner hos följarna.
“Skäms!!”, skriver en person.
Annons

Videon kunde inte hittas

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia har en hel del olika arbetsuppgifter. I grundlagen från 1974 står det bland annat att kungens olika uppgifter går ut på att visa vad Sverige är och gör, öppna riksdagen varje år samt vara ordförande på möten med Utrikesnämnden.

I veckan fick de finbesök av inga mindre än den spanska kungen Felipe och drottning Letizia.

Men efter att en bild på drottning Silvia och den spanska kungen Felipe lagts ut på kungahusets sociala medier riktas nu skarp kritik mot drottningen.

Kritiken mot kung Felipe – efter middagen med Carl Gustaf och Silvia

Besöket från det spanska kungaparet innefattade bland annat ett besök på Nobelmuseet i Gamla stan följt utav en visning av en specialutställning om konstnären Santiago Ramón y Cajal, Nobelpristagare i medicin 1906.

Sedan var det dags för ett seminarium på Karolinska institutet i Solna, där specialister berättade om hur man arbetar kring funktionsvariationer och sällsynta diagnoser.

Annons

Och tillsist var det dags för galamiddagen. En tillställning som ägde rum i slottets balsal Vita havet.

Men efter att bilder spridits från kvällen riktas det stark kritik mot kung Felipe. Detta då många noterade att han inte bar munskydd på sig, trots att det är det som gäller i Spanien. Något som också Svensk dam rapporterat om.

"Jag trodde att kungen använde munskydd baserat på en övertygelse, men han är som jag, han bär det i Spanien bara när det är obligatoriskt, för i Sverige, där det inte är obligatoriskt, bär han det inte", skrev bland annat en person.

Hård kritik mot drottning Silvia – efter beslutet

Efter det spanska finbesöket i Stockholm var det dags för det svenska kungaparet att ta farväl av sina gäster på Arlanda flygplats.

Felipe är en kung av den gamla skolan och han kysste artigt drottning Silvias hand till avsked, helt enligt gamla tiders kungliga protokoll. Till svar fick han ett charmerat leende, något som fångades på bild.

Annons

Men det är inte det som följarna har reagerat på. Fokuset har nämligen hamnat på att Silvia är klädd i en jacka gjord av äkta päls.

Efter att bilden delades på kungahusets Instagram strömmade det inte kommentarer från det svenska folket.

”Älskar vårt kungahus men hur i jissu namn kan man gynna den plågsamma pälsindustrin! Skäms!!”, skrev bland annat en upprörd person.

Nedan syns bilden som väckte reaktioner från följarna.

Bilden på drottning Silvia och kung Felipe. FOTO: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.

FOTO: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Henrik Montgomery/TT, Jessica Gov/TT

Annons