ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungen stoppar kronprinsessan Victoria helt – hårda beslutet för dottern

02 dec, 2022 
Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria
Kung Carl Gustaf uppsteg på den svenska tronen år 1973.
Efter kungen så står kronprinsessan Victoria näst på tur att ta över.
Men i den nya dokumentären Kungen delar han med sig av ett nytt beskedatt han aldrig kommer att abdikera.
Annons
Hur lång är kungen? – kändisarna gissarBrand logo
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

Carl XVI Gustaf, 76, blev kung över Sverige redan som 27-åring. Näst på tur efter kungen är det hans äldsta dotter kronprinsessan Victoria, 45, som ska ta över den svenska tronen.

Kronprinsessan har redan fått testat på den svenska tronen då hon har fått hoppat in ett flertal gånger som representant för kungahuset. Under pandemin fick Victoria ta ett stort kliv och ta över kungens uppdrag och ansvar.

Herman Lindqvist om kronprinsessan Victorias framtid på tronen

Men dessa steg som har tagits, kan ha varit förberedande för kronprinsessans framtid som tronarvinge. Något som journalisten Herman Lindqvist tidigare har påpekat för Svensk dam.

– Det är tydligt och det är ju ett idealiskt tillfälle för det att ta över mer och mer eftersom hon måste göra det. Den här funktionen, att ta över, har ju pågått i flera år redan så det är en process där hon säkert kommer ta över mer och mer och kungen glider mer och mer i bakgrunden, sa Herman då till tidningen.

På frågan om journalisten tror att kungen kan abdikera för kronprinsessan Victoria svarade han:

Annons

– Rent juridiskt kan han göra det om han vill, men han kommer aldrig göra det. Det sitter så i blodet på honom och hela familjen Bernadotte att man sitter kvar tills man bärs ut. Det är bara Oscar I som var tvungen av hälsoskäl och hans son Carl den femtonde tog över när hans far var levande men det är enda gången.

Kungen vill inte abdikera – kronprinsessan Victorias framtid avslöjas

Precis som Herman Lindqvist nämner så har kungen nu delat med sig av ett nytt besked om tronens framtid, att han inte kommer att abdikera. Det är i den nya dokumentären Kungen som han delar med sig av avslöjandet, något som Svensk dam var först med att rapportera om.

Syftet med dokumentären är att få en inblick i kungens vardag, lära känna honom på djupet och förstå vad det innebär att vara kung. I dokumentären delar även kungen med sig av hur hans mor, prinsessan Sibylla, hanterade hans fars död.

Under dokumentären ställer journalisten och filmregissören Karin af Klintberg frågan om det är plikten framför allt? Fram till dödsbädden? Då kungen delar med sig av ett ärligt besked:

– Absolut, svarar han då.

Dokumentären Kungen har premiär den 24 februari.

FOTO: TT

Annons