TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungaparets slott i risk – då stoppas familjen: ”Väldigt hårt styrda”

28 nov, 2022 
André Färnsveden
Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
Senaste tidens ökade elkostnader kan ha stora konsekvenser för kungaparets slott.
Nu stoppas även nya förslaget om en renovering.
Annons
KUNGEN – se den officiella trailern härBrand logo
KUNGEN – se den officiella trailern här

De senaste månaderna har Sverige drabbats av en svår inflation. Priser på allt ifrån kaffe och grönsaker till bensin och elpriser har stigit. Men det påverkar inte bara vanliga personer utan även kungligheterna.

Till vardags håller Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, 76, och drottning Silvia, 78, till i Drottningholms slott. Det stora slottet byggdes redan på 1600-talet och är idag en väldigt populär turistdestination. Många tar sig dit för att gå runt i de fina trädgårdarna som slottet omringas av. Men nu verkar det som att det stora slottet kan påverkas stort av elpriserna...

Stora risker för Drottningholms slott

Ett vanligt sätt för folk att dra ner på kostnaderna under de svåra tiderna är att helt enkelt att dra ner på kostnaderna. Men det är tyvärr inget som kommer att vara möjligt att göra i Drottningholms slott, enligt Mitt i.

Annons

– Vi förvaltar byggnader för evinnerlig tid. De kräver vissa klimat och vi är väldigt hårt styrda av det för bevarandet. Det ska hålla jämn temperatur, säger Johan Strandberg, driftansvarig på Statens fastighetsverk, till tidningen.

De har gjort vad de har kunnat för minska kostnaderna, men det har inte varit speciellt stora förändringar.

– Vi har inte gjort speciellt mycket annat än att gå igenom värmesystemet och bytt termostater, säger han.

Nya förslaget stoppas – bakslaget för kungaparet

Ett förslag lades dock fram för att lösa det stora problemet. Solpaneler sågs nämligen som något som skulle kunna minska de dyra elkostnaderna, men efter en utvärdering blev det tydligt att förslaget inte skulle kunna genomföras.

– Det är svåra tak som inte är vinklade åt rätt håll, eller kupoltak. Där fick vi inte godkänt. Det skulle förändra för mycket enligt riksantikvarieämbetet, säger Johan Strandberg, till Mitt i.

Det finns mer att göras i slottet, men beroende på nästa års underhållsbudget kommer säkerheten att behöva prioriteras framför annat.

– Sen kanske ommålningar eller vissa underhållsprojekt får skjutas på.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Annons