LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan dystra besked – missar kungens firande i sista stund

15 sep, 2023 
Frida Eklöf
Kronprinsessan Victoria, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prins Daniel
Idag firar kung Carl Gustaf sina 50 år på tronen.
Det blir ett firande i dagarna tre och gästlistan är imponerande.
Men under torsdagen kom det dystra beskedet att kronprinsessan Mette-Marit ställer in i sista sekund.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ida Hallquist beslut för barnen efter separationen: ”Trodde jag skulle dö”Brand logo
Ida Hallquist beslut för barnen efter separationen: ”Trodde jag skulle dö”

Fredagen den 15 september har kung Carl Gustaf varit statschef i 50 år, och är där med den regent som suttit längst på den svenska tronen.

En annan som också firar 50 år idag är ingen mindre än prins Daniel som föddes samma dag som kung Carl Gustaf blev Sveriges nya kung.

Firandet för kungen har dragit igång och han kommer att firas i dagarna tre. De har länge planerats för den stora dagen och gästlistan för firandet är minst sagt imponerande, men någon som inte kommer att vara på plats är den norska kronprinsessan.

Kronprinsessan Mette-Marits dystra besked – ställer in i sista minuten

Den norska kronprinsessan Mette-Marit, 50, drabbades 2018 av sjukdomen kronisk lungfibros, något som tvingade henne, tillsammans med maken kronprins Haakon, att trappa ner antal uppdrag.

Under torsdagen kom beskedet att kronprinsessan Mette-Marit blivit sjukskriven till följd av sjukdomen.

Enligt pressmeddelandet som det norska hovet publicerat kommer kronprinsessan att till en början vara sjukskriven i två veckor, men det kan komma att förlängas.

Annons

Sjukskrivningen innebär alltså att Mette-Marit inte kommer kunna närvara vid firandet av kung Carl Gustafs 50 år på tronen. Tanken var att det norska kungaparet och kronprins Haakon skulle åka till Stockholm i dagarna för att fira kungen.

Mette-Marit om kroniska sjukdomen: ”Blir mycket mer sliten än förut”

Kronisk lungfibros innebär att det bildats en ärrvävnad mellan lungblåsorna, det i sin tur kan orsaka hosta och andfåddhet. Ju mer fibrosen utvecklas, desto svårare blir det att andas, enligt Hjärt-Lungfonden.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har Mette-Marit tidigare berättat för NRK.

Sjukdomen har inneburit att Mette-Marit tvingats ställa in officiella åtagande med kort varsel, då hon helt enkelt har varit för sjuk.

– Det finns dagar då jag måste ställa in saker för att jag är för sjuk. I höstas var jag tvungen att avbryta ett program när jag kom dit på grund av biverkningar. Jag blev ganska sjuk, har hon sagt i en intervju med norska livsstilsmagasinet D2.

FOTO: Christine Olsson/TT

Annons