LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Så blir kung Carl Gustafs firande av 50 år på tronen – hela schemat

26 aug, 2023 
Johanna Talamo
Det är ett speciellt år för kungafamiljen och inte minst för Kung Carl Gustav som firar 50 år på tronen. Under jubileumsåret kommer kungaparet besöka alla län i Sverige.
Här kan du ta del av planerna och schemat inför det slutliga firandet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnens glada hälsning till kungen - fina gestenBrand logo
Barnens glada hälsning till kungen - fina gesten

Den 15 september 1973 kröntes Kung Carl Gustaf till Sveriges konung och statschef. I år är det 50 år sedan kröningen ägde rum vilket innebär jubileumsår och firande för kungen.

Så ser jubileumsåret för Kung Carl Gustaf ut

Anders Pihlblad är aktuell som programledare för Kungahuset. Där förväntas han följa kungligheterna på nära håll i deras hektiska scheman. I en tidigare intervju med Hänt har han berättat om det speciella året för Kungahuset.

– Det är ett speciellt år då väldigt mycket händer. Kungen firar till exempel 50 år på tronen och det kommer såklart att märkas i programmet, sa Anders till Hänt tidigare i år.

Kungen är den sjunde regenten av huset Bernadotte vilket dessutom är den längst regerande monarken i Sveriges historia. Kungen föddes på Haga slott den 30 april 1946 och fyllde 77 år den 30 april i år.

Under detta speciella år, jubileumsåret för kungen, kommer kungaparet att besöka alla län i Sverige. Nästkommande plats de väntas besöka är Umeå i Västerbottens län, den 31:e augusti.

Så blir kungens firande av 50 år på tronen – hela schemat

Kungaparets jubileumsresa genom landet avslutas sedan den 16 september i Stockholm. Det vankas då jubileumsfest och konsert vid Lejonbacken.

Annons

Dagen kommer att inledas med att kungaparet färdas i kortege genom Stockholm city för att sedan resa i kungaslupen Vasaorden, vilket är en större roddbåt avsedd för kungliga ceremonier.

Kortegen avslutas därmed genom att Vasaorden, med kungen och drottningen ombord, färdas från Skeppsholmen till Logårdstrappan.

14.30 –16.00 kommer kortegen med kungaparet att färdas genom city.

16.00 – 18.00 vankas jubileumskonsert på Lejonbacken.
Konserten, som direktsänds av SVT, har en minst sagt imponerande uppsättning med några av våra mest folkkära artister.

Artisterna som kommer att inta scenen är inga mindre än:

Lill Lindfors, Tomas Ledin, Björn Skifs, Sabina Ddumba, Loreen, Magnus Uggla, Molly Sandén, Peter Jöback, Molly Hammar, Daniel Adams-ray, Sara Nordenberg, Klara & Jag, Arméns musikkår och Johan Landqvist orkester.

18.00 – 22.00 blir det en avslutande dansfest på Gustav Adolfs torg där livebanden Dr Pam with Friends, El Ciclón del Son och DJ Mattias Nyström kommer att stå för underhållningen.

Jubileumsfesten bjuder också på förfriskningar i form av mat och dryck som kommer att finnas på Norrbro mellan 14.00 och 22.00.

FOTO: Pontus Lundahl/TT/Mikael Fritzon/TT

Annons