Kaoset innan prins Julians dop – här kollapsar soldaten

PRINSESSAN SOFIA, PRINS JULIAN, PRINS CARL-PHILIP

Det var en blåsig dag på Drottningholms slott när lille prinsen Julian skulle döpas. Prins Julian skötte sig galant men desto mer kaos-artat blev det utanför kyrkan.

Prins Julians dop har äntligen gått av stapeln i slottskyrkan vid Drottningholms slott. Till en början skulle det bli ett stort galej, men med tanke på att kurvan över coronasmittade har gått upp igen så tog kung Carl Gustaf XVI ett avgörande beslut.

I vanlig ordning är det kungen som har sista ordet och därför var det en självklarhet att ta en funderare kring om det verkligen var lämpligt att hålla en mottagning med tillhörande lunch efter dopet. Beslutet landade i att det var bäst att ta det säkra före det osäkra, och det ställdes in.

– Med tanke på rådande pandemin beslutade kungen för en tid sedan att ställa in mottagning och lunch i samband med dopet. Endast lunch för familj och faddrar, meddelar Ulrika Näsholm från hovets informationsavdelning kvällen innan på Kungahusets hemsida.

MISS Jenny och Steffos ursäkt till TV4-tittarna

Det här betyder prins Julians namn

Och visst tog familj och faddrar närvaro! Hela fem faddrar var på plats i slottskyrkan, något som egentligen inte är så ovanligt. Något som däremot är ovanligt är att dessa faddrar inte var några kungligheter, utan främst vänner till familjen.

Under dopet skötte sig lilla Julian galant, eller ja närmare bestämt Julian Herbert Folke.

– Julian är ju lite nytt kan man säga i de kungliga sammanhangen och det är ett lite mer personligt val ifrån prinsparets sida. Det närmsta vi har är kanske Juliana av Nederländerna om man nu ska prata kungliga kopplingar, förklarar hovexperten Sara Eriksson i Nyhetsmorgon.

PRINS JULIAN

Gulliga Julian!

Jonas Ekstrmer/TT

Mellannamnen Herbert och Folke är desto mer logiska. Namnet Herbert kommer från prinsessan Sofias morfar, som hette Herbert i andranamn. Och Folke kommer ju från kungen, som heter Folke i tredjenamn. Kungen, i sin tur, fick namnet Folke efter sin gudfar, greve Folke Bernadotte som räddade så många människor med sina vita bussar under andra världskriget.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kollapsen utanför slottskyrkan – under gästernas ankomst

Julians dopdag skulle bli en festlig dag för kungafamiljen, men plötsligt vändes det hela till dramatik. Det var utanför Drottningholms slottskyrka som en soldat plötsligt kollapsade precis innan prins Julians dop.

Mitt under gästernas ankomst kollapsade medlemmen ur kungliga högvakten, och föll ihop till marken. Däremot fick han snabbt hjälp av personer i närheten som skyndade sig fram för att hjälpa.

– Det var lite dramatiskt. En av vakterna från livgardet som plötsligt svimmade efter att stått på sin post i värmen. Men allt verkar ha gått bra och han fick snabbt hjälp, säger Helena Wiklund, Svensk Damtidnings kungliga reporter som är på plats utanför kyrkan.

Anledningen till den plötsliga kollapsen är fortfarande okänd, men att stå stilla länge, i tryckande sol, utan chans att äta och dricka, kan vara minst sagt påfrestande.

Prins Julians dop

Soldaten kollapsade plötsligt.

Erik Simander/TT

LÄS OCKSÅ: ÄRLIGT Åsa i tårar – sanningen bakom stora succén

LÄS OCKSÅ: MISS Jenny och Steffos ursäkt till TV4-tittarna

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

SENASTE NYTT!