kungafamiljen

Hovets mörkande om kungafamiljen – sanningen bakom frånvaron

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria

Kungafamiljen har ett hektiskt schema och har ständigt uppdrag inbokade.
Under april ser dock schemat annorlunda ut – nu berättar hovet sanningen bakom frånvaron.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet
0:50

Efter reklamen: Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

(0:50)

Slå på ljud

Påsken har precis passerat och svenskarna har njutit av en välbehövlig påskledighet. Även kungafamiljen har fått njuta av högtiden. Genom åren har kungafamiljen firat påsken på olika sätt. Ett år var de i fjällen och påsken 2021 var prinsparet helt inne i bebisbubblan. Bara några dagar innan påsken det året hade prinsessan Sofia fött prins Julian, 2.

År 2020 firade kungafamiljen påsken digitalt. På grund av pandemin kunde prinsessfamiljen, prinsfamiljen, kronprinsessfamiljen och kungaparet nämligen inte ses i verkligheten, så därav pratade de via Facetime.

I år valde hovet att inte avslöja kungafamiljens påskplaner.

”Kungafamiljen firar påsken privat”, skrev hovets informationsavdelning i ett mejl till Hänt.

Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip försvinner

Vad som däremot stod klart var att kungafamiljen hade ett tomt schema under påskhelgen och hade därmed inga evenemang inbokade.

Kungafamiljen gör frekventa besök och åker runt i Sverige, men också utomlands, för att representera landet. I vanliga fall delas arbetet upp och familjemedlemmarna åker på olika sorters uppdrag. Allt som oftast är deras scheman fullt bokade och de har uppdrag inbokade flera gånger i veckan.

Men under april månad är det någorlunda glest i den kungliga kalendern gällande kronprinsessparet och prinsparet. I skrivande stund har kronprinsessan Victoria och prins Daniel endast sex inbokade evenemang för resterande dagar i april. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har ynka tre uppdrag inbokade.

Jämfört med kungen och drottningen som har uppdrag inbokade nästintill varje dag.

Sanningen bakom frånvaron – hovets mörkande

Hur kommer det sig att kronprinsessparet och prinsparet inte har några uppdrag inbokade i april? När Hänt når hovets informationsavdelning kan de berätta anledningen till den glesa kalendern.

"I Kungliga Familjens dagliga uppdrag ingår interna möten, förberedelser och företräden för både enskilda och organisationer.Utöver det har Kungliga Familjen även många officiella programpunkter och resor runt om i Sverige och utlandet. I kalendern publiceras ett urval av dessa.", skriver hovets informationsavdelning i ett mejl till Hänt.

Den officiella kalendern visar alltså inte allt familjemedlemmarna har på agendan.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN