LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Drottning Silvia utesluts från kung Charles kröning: ”Tagit beslut”

12 apr, 2023 
Simon Lundh
Kung Charles och drottning Silvia
6 maj kröns nästa brittiska regent, Charles III i Westminster Abbey.
Nu berättar hovet att drottning Silvia inte kommer att finnas på plats.
Det är nämligen ett beslut som brittiska kungen själv tagit.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här får drottning Silvia dissen under kungliga besöketBrand logo
Här får drottning Silvia dissen under kungliga besöket

Kröningen av Kung Charles III, 74, är bara några veckor bort. En kröning som blir den första brittiska på 70 år. Den sensate skedde när den nu avlidne drottning Elisabeth II tog över tronen 1953.

Drottning Silvia exluderas från kröningen

Enligt Svensk Dam har nu gästlistan till den brittiska kungens kröning släppts. En som inte är välkommen i Westminister Abbey är drottning Silvia, 79. Istället blir det kronprinsessan Victoria, 45, tillsammans med sin far kung Carl XVI Gustaf, 76, som representerar Sverige på kröningen i London.

Något som hovet bekräftade för Svensk Dam:

– Konungen och Kronprinsessan närvarar vid kröningen av Konung Charles III samt drottning Camilla.

inbjudan till kröningen
Inbjudan till kröningen av den brittiske regenten

I ett mejl till Hänt skriver hovet om beslutet att det är kung Charles som tagit beslutet att inte bjuda in drottning Silvia.

Annons

H.M. Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin. Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då Kungen och Kronprinsessan var på plats i Tokyo.”, skriver hovet till Hänt.

Kungahuset skickade inte monarker

Även om det kan tolkas som konstigt att inte drottning Silvia medverkar vid en annan regents kröning, så har det skett tidigare.

När drottning Elisabeth skulle krönas 1953 skickade inte kungahusen monarken med respektive. Istället närvarade familjemedlemmar längre ner på rangskalan. För svensk del representerade genom prins Bertil istället för dåvarande kungen Gustaf VI Adolf. Något som även våra nordiska grannar Norge och Danmark gjorde. Norge skickade då kronprins Olav istället för kung Haakon och från Danmark representerades prins Axel.

Även om det väntas komma cirka 2 000 gäster så kan inte alla kungligheter från Europa inte vänta sig en plats i Westminister Abbey. Det brittiska hovet är nämligen otroligt sparsmakade när det kommer till gästlistan.

Annons

Det är inte alltid sjävklart att andra regenter får närvara vid tillställningar som denna. Eftersom allt fokus ska vara på huvudpersonen och inget fokus ska läggas på gästerna.

Drottning Silvia har lämnats hemma tidigare

Det är dock inte första gången som drottning Silvia lämnas hemma när det kommer till en kunglig kröning. När kejsar Naruhito kröntes i Tokyo 2019 representerade kungen och kronprinsessan Victoria landet på plats i Japan. Även då lämnades drottningen hemma, vilket nu återupprepas i London på ceremonin den 6 maj i Westminister Abbey.

FOTO: Reuters / TT

Annons