Hovets mörkande kring prinsessan Madeleines julfirande

Hovets mörkande kring prinsessan Madeleines julfirande

Snart är det dags för Nobelfesten – och i år kommer prinsessan Madeleine att närvara vid festligheterna.
Men efter Nobelveckan åker hon tillbaka till familjen i Florida.
Och någon ny Sverige-resa är inte inplanerad för prinsessan Madeleine.
Slå på ljud

Förra sommaren kom beskedet att prinsessan Madeleine, 37, maken Chris O’Neill, 45, flyttar till Florida i USA med barnen. Innan USA-flytten bodde de en längre tid i London.

Nu har familjen med barnen Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, funnit sig till rätta i soliga Florida.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill fick tre barn på tre år. I en öppenhjärtig intervju i tidningen Mama tidigare i höst berättade prinsessan att ingen av hennes graviditeter var planerade.

– Att jag väntade Nicolas kom som en chock. Jag var redan inne i tredje månaden, jag visste ingenting, sa Madeleine då.

I intervjun berättade också prinsessan Madeleine att barnen inte vet om sin kungliga bakgrund – ett val som hon gjort för barnens skull.

– Jag har faktiskt inte pratat med dem om det än, sa Madeleine i intervjun och fortsatte:

– Jag tror det kommer komma rätt naturligt. Och jag tror att det var så för mig med, för jag kan inte komma ihåg att mamma och pappa satte oss ner för att tala om det, utan det kom nog på ett naturligt sätt. Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin värld utan titlar.

I oktober i år kom beskedet att kung Carl Gustaf, 73, beslutat sig för att genomföra förändringar i Kungahuset. Förändringarna innebär att prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn, kommer inte längre att ha ställningen Kungliga högheter.

Beslutet välkomnades av prinsessan som kommenterade saken på Instagram.

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev hon.

Ingen inplanerad resa

Prinsessan Madeleine fortsätter med sitt engagemang i bland annat stiftelsen Childhood. I år kommer hon också att närvara på Nobelfesten – men barnen får stanna hemma med pappa Chris O’Neill.

Anledningen till detta är längden på resan.

– Dels är det en rätt kort resa som är ansträngande för alla barnen. Sedan är det ju så att prinsessan åker själv och då stannar Chris hemma just för att ta hand om barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

Det blir dock ett kort besök i Sverige för prinsessan Madeleine som åker hem till Florida redan efter en vecka. Hovet berättar för Hänt att hon inte har några andra inplanerade Sverige-resor framöver.

– Det är inga uppgifter som jag har just nu. Nu kommer hon till Nobel och sedan så får vi återkomma när hon kommer vid nästa tillfälle, säger Margareta Thorgren till Hänt.

Det lutar alltså åt att prinsessan Madeleine med familj inte kommer att fira jul i Sverige. Men var familjen ska fira vill hovet inte berätta.

– När det gäller deras julfirande är det privat. Just nu har jag inga uppgifter om var de olika familjerna firar jul, säger Margareta Thorgren.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!