Hovets hemliga krismöte – därför tvingades de avslöja Madeleines graviditet så tidigt

Att prinsessan Madeleines gravidnyhet presenterades under söndagen var inte något hovet planerat. Istället var det resultatet av en blixtsnabb krishantering efter en oplanerad händelse som råkade avslöja allt i förväg.

Många var det nog som satte kvällskaffet i fel strupe när nyheten kablades ut om att prinsessan Madeleine, 35, och maken Chris O´Neill, 43, väntar sitt tredje barn.

Nu avslöjar hovet själva att det inte alls var deras egen önskan att göra det redan nu. Normalt sett brukar nämligen kungliga gravidbesked dels inte meddelas på helgdagar eller så sent på kvällen. Dessutom är inte Madeleine beräknad att föda Leonore, 3, och Nicolas, 2, lillasyskon förrän i mars 2018 – det vill säga om sju månader – och det är högst ovanligt att en kunglig graviditet blir offentlig så tidigt.

– Vi fick indikationer på att den här informationen började bli känd, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Expressen.

Vilken typ av information det handlar om vill Thorgren inte kommentera.

– På hovet vill vi vara proaktiva i kommunikationen och då gjorde vi en bedömning att det var bättre att ge korrekt information på en gång och att det kommer från rätt källa, det vill säga hovet.

Senaste bilden på Madde skvallrar inte om att hon är gravid, däremot kan hon ha försagt sig själv i fel sammanhang.

Pressmeddelandet om att kungaparet ska få ett sjunde barnbarn var dock ingen nyhet inom familjen. Till tidningen avslöjar Thorgren att Madeleine redan berättat för sin familj att hon nu ska bli trebarnsmamma.

– Kungafamiljen har haft informationen ett tag. Det är alltid ett glädjebesked när ett nytt liv är på väg.

Hovets blixtnabba pressmeddelande om prinsessans tillstånd kan ha att göra med att Madeleine själv råkat avslöja nyheten under en brunch med sina vänner. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hon nämligen ha varit på Hotel Diplomat och då passat på att dela med sig av bebisnyheten.

– Vännerna gratulerade förstås och sa ”Åh, vad kul”, säger en person till Aftonbladet.

Madeleine bekräftade graviditeten personligen under söndagskvällen, på sin Facebook-sida skrev hon: ”Chris och jag är lyckliga att få meddela att jag är gravid. Vi ser fram emot att fyra ska bli fem!”. 

Se också: Här asgarvar Kronprinsessan Victoria – åt Hänt’s reportrar: 

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleine är gravid – här är hennes första ord

LÄS OCKSÅ: Madeleines försvar efter skarpa kritiken: ”Har betytt mycket”

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!