Kronprinsessan Victoria tar över kungens åtaganden efter operationen

Kronprinsessan Victoria tar över kungens åtaganden efter operationen

Under måndagen opererades kung Carl XVI Gustaf i hjärtområdet.
Flera av hans åtaganden framöver är därför framflyttade.
Nu kommer det fram vilka som tar över kungens uppdrag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens kritik till media: ”Svårt att jobba när man hela tiden förlöjligas”
0:27

Efter reklamen: Kungens kritik till media: ”Svårt att jobba när man hela tiden förlöjligas”

(0:27)

Slå på ljud

Under förra veckan gick hovet ut i ett pressmeddelande och berättade att kung Carl XVI Gustaf kommer genomgå en operation. Närmare bestämt en hjärtoperation – med titthålsteknik i hjärtområdet.

Under måndagen var det dags för operationen som var inplanerad sedan länge. Samma dag kunde hovet bekräfta att operationen gått som planerat och att kungen mådde bra.

”Operationen har gått enligt plan och Kungen mår bra. Kungen tackar för allt stöd och den värme som visats honom, och känner tacksamhet över svensk sjukvård.”, lyder pressmeddelandet.

Familjemedlemmarna tar sig an kungens åtaganden

Det har dessutom blivit bekräftat att han efter operationen kommer behöva vila för att kroppen ska återhämta sig så snabbt som möjligt.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skriver hovet i pressmeddelandet.

Med anledning av kungens rensade kalender så kommer andra familjemedlemmar istället att ta sig an hans planerade åtaganden. Det berättar Johan T Lindwall, chefsredaktör på Svensk dam när han gästar Efter fem.

– Kronprinssean Victoria kommer kliva in och ta en väldigt stor roll tillsammans med prins Daniel, berättar Johan och fortsätter:

– Nu är det så att kungen ska fortsätta vara statschef, ibland så vikarierar ju kronprinsessan Victoria som stadschef i formella meningar när kungen är utanför landets gränser. Han är inom landets gränser och han kommer fortsätta att ha titeln statschef. Men kronprinsessan Victoria kommer ta många av hans uppdrag. Drottning Silvia kommer också kliva in mycket mer. Prins Daniel som jag nämnde tidigare. Även prins Carl Philip och Sofia.

Prinsessan Madeleine stannar i USA

De enda som egentligen inte kommer ta sig an några av kungens åtaganden är prinsessan Madeleine som är kvar i USA där hon är bosatt tillsammans med sin familj.

I ett meddelande till Hänt kunde hovet bekräfta att prinsessan Madeleine inte planerade att komma hem till Sverige i samband med kungens operation.

Prinsessan Madeleine planerar inte resa till Sverige med anledning av Kungens planerade kirurgiska ingrepp

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN