LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Estelle kan vägra att bli drottning – hovexpertens avslöjande

21 mar, 2024 
Ämnet samkönade äktenskap i kungafamiljen är en fråga som inte får så mycket uppmärksamhet.
Och hur blir det ifall prinsessan Estelle inte vill bli drottning?
Nu berättar hovexperten Herman Lindqvist sin syn på saken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnens glada hälsning till kungen - fina gestenBrand logo
Barnens glada hälsning till kungen - fina gesten

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron.

Vår nuvarande regent, kung Carl Gustaf, 77, är den som suttit allra längst på tronen och förra året firade han hela 50 år på tronen. Det firades med dunder och brak i flera dagar.

Men att abdikera är inte något som står på kungens agenda. Enligt flera experter kommer det dröja minst sju år till innan han ens skulle överväga saken. Dock har flera uttryckt sin åsikt om att det kanske är dags för kronprinsessan Victoria, 46, att ta över. Dessa tankar kom i och med att drottning Margarethe, 83, tog ett steg tillbaka tidigare i år.

Det händer om prinsessan Estelle inte vill bli drottning

Enligt successionsordningen kommer Victoria ta över tronen och efter henne blir det prinsessan Estelle, 12. Men vad skulle egentligen hända om Estelle inte vill bli drottning? Det berättar nu hovexperten Herman Lindqvist, 80, för Hänt.

Annons

– Ja, det händer ingenting. Hon kan abdikera från sin position, det har hon ju rätt att göra och mänskligt att göra. Då går de till nästa man och ser vad han förmår. Det är tekniskt möjligt, förklarar han.

Ingen särskild process då med andra ord?

– Nja, riksdag och regering ska ju ta ställning till det och uttala sig så att de accepterar det och så. Men de skulle inte förhindra henne, det kan de inte göra.

Hovexperten om samkönade äktenskap

I veckan släpptes det sista avsnittet av Netflix-serien Young royals och i den serien så problematiseras kärleken, detta på grund av att kronprinsen förälskar sig i är en kille.

Nu berättar Herman Lindqvist om det funkar likadant i verkligheten.

– Ja, det är nog ganska likt som i serien. Jag tror också att det beror på hur stämningsläget är i landet. Men rent juridiskt kan de göra så, gifta sig med samma kön. Men jag tror nog att de i så fall, i vår tid, att den skulle pressas till att avgå då hellre, säger Herman och tillägger:

– Och lämna till nästa tronarvinge.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Maja Suslin / TT

Annons