ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Så kan kronprinsessan Victoria bli unik – enda i hela världen

14 jan, 2024 
Linn Seipel
kungen och kronprinsessan
Om vår kung Carl Gustaf hade gått i drottning Margrethes fotspår och valt att abdikera hade det satt kronprinsessan Victoria i en helt unik position – här är anledningen!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?Brand logo
Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?

Söndagen den 14 januari 2024 skrivs det historia i Danmark. Drottning Margarethe abdikerar och hennes son, kronprins Frederik, övertar tronen – 52 år efter att Margrethe tillträdde den. Ceremonin äger rum under dagen på Christianborgs slott.

I samband med drottning Margrethes beslut är det många som spekulerat om huruvida vår svenska kung Carl Gustaf kan tänkas följa hennes exempel.

På kungahusets Instagram har det sedan nyheten slog ned varit många som uttryckt att de gärna hade sett att kronprinsessan Victoria tagit över tronen.

”Nu ligger det ”i tiden ” att lämna över till Victoria.”, har en person skrivit.

”Dags att göra som danska drottningen, det skulle vara att leva "För Sverige i tiden"”, utbrast en annan.

Annons

Därför blir kronprinsessan unik i sitt slag – om kung Carl Gustaf väljer att abdikera

Värt att nämnas är att det inte hör till vanligheten att nordiska drottningar och kungar abdikerar, traditionen säger att man sitter livet ut. Men om kungen skulle välja att göra det, hade det gjort kronprinsessan Victoria särskilt unik.

När drottning Margrethe abdikerat står nämligen världen helt utan en regerande drottning, det berättar hovexperten bakom bloggen Royalistan på ELLE, Sara Ericsson, i en intervju med Hänt.

– Ja om det skulle hända idag blir kronprinsessan den enda regerande drottningen i världen. Men det finns ju flera kronprinsessor som kommer ta över tronen en dag: i Norge, Belgien och Nederländerna exempelvis, säger Sara och fortsätter:

– Men det blir förmodligen kronprinsessan Victoria i och med att hon är äldst. De andra är i spannet 19-22 år.

Däremot har Sara, likt många andra kunniga på området, svårt att se att kungen skulle lämna över tronen till sin dotter.

Annons

– Han kommer sitta på tronen tills den dagen han lämnar jordelivet!

Så troligt är det att kungen lämnar över tronen

När kungen anlände till Sälens högfjällshotell för att delta vid Folk och Försvars rikskonferens nyligen ville han inte kommentera drottning Margarethes val att avgå mer än följande.

– Nej jag tänker inte göra det. Det är upp till henne, sa han då till Expressen.

Genom åren har kungen vid flera intervjutillfällen dock uttalat sig i frågan, och då brukar det låta något så här:

– När jag lämnar över? Det får jag fråga Gud i så fall när jag lägger mig, svarade kungen exempelvis 2017 i en intervju med Aftonbladet.

Men frågan är om det danska kungahusets rockad kan skaka om kungen i frågan. Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, uttalade sig om saken i SVT:s Morgonstudion nyligen.

– Även om kungen aldrig skulle erkänna det, eller om svenska hovet skulle erkänna det, så sätter detta en press på kungen. Och skulle det vara så att vårt grannland Norge också, kung Harald, skulle välja att kliva åt sidan och överlåta tronen till Haakon och Mette-Marit, då kommer kungen att sitta i en väldigt väldigt tuff sits på så sätt att han kommer vara den enda kungligheten som inte släpper fram den nya generationen.

FOTO: TT

Annons