TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Efter drottning Silvias 80-årsdag – uppmanas ta ett steg tillbaka

07 jan, 2024 
Linn Seipel
drottning silvia
Många chockades av danska drottning Margrethes beslut att lämna över tronen till sin son, kronprins Frederik.
Nu talar hovexperten ut om vad detta innebär för vårt svenska kungahus.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?Brand logo
Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?

– Det var både lite väntat och och oväntat. Margrethe har ju hintat genom åren att hon vill kliva åt sidan. Framförallt efter att hennes make Henrik gick bort, så var hon ganska öppen med att hon vill se den yngre generationen ta över, säger Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, i SVT:s Morgonstudion.

Drottning Margrethes beslut sätter press på kung Carl Gustaf

Ett beslut som gör att vår kung officiellt blir den längst sittande och regerande regenten i Europa.

Annons

– Även om kungen aldrig skulle erkänna det, eller om svenska hovet skulle erkänna det, så sätter detta en press på kungen. Och skulle det vara så att vårt grannland Norge också, kung Harald, skulle välja att kliva åt sidan och överlåta tronen till Haakon och Mette-Marit, då kommer kungen att sitta i en väldigt väldigt tuff sits på så sätt att han kommer vara den enda kungligheten som inte släpper fram den nya generationen.

Drottning Silvia som fyllde 80 år här i december, har dessutom hintat om att hon börjar känna sig redo att trappa ned, berättar hovexperten i samma intervju med SVT.

Därför vill inte vår svenska kung abdikera från tronen

– Hon kommer inte att kunna trappa ned så länge kungen är stadschef för Sverige. Skulle han kliva åt sidan och säga till Victoria ”Här, du får ta över tronen ihop med Daniel”, då skulle även Silvia kunna trappa ned och bli lite pensionär, nu när hon ändå passerat 80 år.

Johan T Lindwall har uttalat sig på ämnet förr, och hans uppfattning är att kungen som är väldigt konservativ inte kommer vilja tillåta det.

– Jag tror såhär, kungen är ju väldigt envis. Han säger att han inte ska abdikera, kommer inte göra det, utan det här är ett ämbete han lägger sig ner med, den dagen, sade han när han gästade TV4:s Nyhetsmorgon, i slutet på december.

Fortsättning följer således om Danmarks rockad kommer att påverka även det svenska kungahuset!

FOTO: Christine Olsson/TT

Annons