TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvia, 80, vill gå i pension – men får inte

23 dec, 2023 
DROTTNING SILVIA, KUNG CARL GUSTAF
Drottning Silvia fyller 80 år och för många är det en ålder då man gått i pension för längesedan.
Här är teorin om varför hon inte får sluta.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drottning Silvias stilresa genom tidernaBrand logo
Drottning Silvias stilresa genom tiderna

Drottning Silvia har varit Sveriges drottning ända sedan hon gifte sig med kung Carl Gustaf år 1976. Hon har skött uppdraget med bravur och på lördag, dagen innan julafton, vankas det stor fest på Drottningholm slott.

Festligheterna förväntas hållas privat – alltså endast nära vänner och familj. Detta eftersom det varit en så hektisk period för kungafamiljen i år. Bara under den här hösten har kungen firat 50 år på tronen, prins Daniel har firats för sina 50 år fyllda och drottning Silvia har varit i New York samt haft fullt upp med sina stiftelser och åtaganden.

Nu fyller hon 80 år och är fortfarande mer aktiv än någonsin.

Experten om drottning Silvias framtid

Enligt den kungliga experten Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk damtidning, har drottningen troligtvis ingenting emot att ta ett steg tillbaka.

Annons

– Jag tror såhär, kungen är ju väldigt envis. Han säger att han inte ska abdikera, kommer inte göra det, utan det här är ett ämbete han lägger sig ner med, den dagen, säger han när han gästar Nyhetsmorgon.

– Jag tror att drottningen hade känt en lättnad om kungen hade öppnat för att de kanske skulle kliva ett steg bakåt och släppa fram kronprinsessan och prins Daniel. För då skulle hon kunna få en helt annan tillvaro, fortsätter Johan T Lindwall.

Därför kan inte drottning Silvia gå i pension

Att drottningen har mycket på sitt bord är ingen hemlighet. Detta är dessutom något som hon själv är väl medveten om eftersom hon har en kudde där det står "It ain't easy being queen". Även Johan T Lindwall betonar hur mycket hon har att göra – trots att hon nu fyller 80 år.

Annons

– Om man tittar i deras kalender… Man får inte glömma det, hon fyller 80 år nu och representerar jättemycket varje vecka. 80 år och reser, träffar folk, granskas och syns. Jag tror att hon hade tyckt det vore skönt att kliva bakåt.

Med det sagt är det nog många som undrar hur det egentligen funkar om drottningen skulle vilja ta ett steg tillbaka.

– Ja… Rent teoretiskt skulle det vara möjligt. Men med tanke på hur kungen är och hur konservativ han är så skulle han nog aldrig tillåta det.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Annons