Kungaparet stoppas – hovets besked om drottningens svåra hälsotillstånd

Drottning Silvia

Kungaparet har i helgen varit på besök i Storbrittanien.
En av restans största höjdpunkter var mötet med Drottning Elizabeth II.
Men på grund av drottningens svåra hälsoproblem tvingades mötet att ställas in.
0:40

Efter reklamen: Här anländer kungafamiljen till Polar Music Prize

(0:40)

Slå på ljud

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia har haft en fullspäckad helg i Storbrittanien. Resan har inneburit både jobb men också nöjen.

Under torsdagen besökte kungaparet Astra Zeneca Discovery Centre i Cambridge där de fick sig en guidad tur iklädda vita rockar, och fick chansen att träffa både forskare och professorer.

Under kvällen var det galapremiär som stod på schemat – nämligen ABBA Voyage där kungaparet sågs på röda mattan klädda i varsin kostym. Drottning Silvia i en klarblå och kungen i en klassisk mörk kostym. Galan höll till i den specialbyggda lokalen ABBA Arena i Queen Elizabeths Park i London.

Drottning Elizabeth kan tvingas avgå – stora oron

Se klippet här!

Kungaparets fullspäckade visit

Kungaparet har även hunnit med en viktig konferens om hållbarhet som Svenska Handelskammaren arrangerar. Sedan signerade Statsrådet och utbildningsministern Anna Ekström en överenskommelse om samarbete mellan Life Science och UK i närvaro av Kungaparet.

Ytterligare en stor anledning till besöket i London var förhoppningen om att besöka Drottning Elizabeth II. Planen var ett informellt möte över afternoon tea hemma hos självaste drottningen i Windsor Castle.

Kodjo Akolors gravidlycka med frun – ska bli pappa för tredje gången

Mötet med drottningen inställt på grund av hälsoproblem

Besöket hemma hos drottning Elizabeth skulle komma att bli en av resans största höjdpunkter för kungaparet. Men nu kom hovet med det tråkiga beskedet att den brittiska drottningens hälsa tyvärr är för dålig för att ta emot kungaparet under deras vistelse i London. Att mötet idag ställs in kanske inte är helt oväntat heller, då drottning Elizabeths hälsa har varit skakig under en längre tid.

"Av hänsyn till drottningens hälsa inget möte under denna resa i London", skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms.

Något möte med drottning Elizabeth blev det alltså inte. Men kungafamiljen verkar haft en trevlig kväll trots det inställda besöket. Det vankades smokingmiddag på lyxhotellet The Rosewood för att fira svenska handelskammaren.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

SENASTE NYTT!