Därför saknas prinsessan Madeleine i TV4:s Kungahuset 2020

Madeleine är inte med i TV4:s dokumentär Kungahuset 2020

Kungl.Hovstaterna, Karin Törnblom/TT
I TV4:s dokumentär Kungahuset 2020 får tittarna en inblick i kungafamiljens liv från det gångna året.
Men en person saknas: prinsessan Madeleine.
Nu ger hovet svar på hur det kommer sig.

Programledaren och journalisten Rania Shemoun Olsson har följt det svenska kungahuset under det året och detta dokumenteras i TV4-programmet Kungahuset 2020.

Det har naturligtvis varit väldigt speciellt i år även för medlemmarna i kungafamiljen, även om det började helt normalt med olika uppdrag och officiella besök.

Kronprinsessan Victoria hann till exempel besöka Auschwitz vid en minnesstund för förintelsens offer i januari. Jokkmokks marknad fick också besök av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

LÄS MER: Drottning Silvias sorg i TV4 – dagar efter dödsfallet i familjen

Drottningens oro för Carl Philip och Sofia

Men så började coronaviruset breda ut sig, och kungafamiljens arbete och liv ställdes på sin ända.

I dokumentären får tittarna bland annat se hur prins Carl Philip och prinsessan Sofia rycker in för att hjälpa till. Prinsen hoppade ju in och tjänstgjorde i Försvarsmakten, så Rania Shemoun Olsson följde med på en stridsbåtstur. Hon hälsade också på prinsessan Sofia som hjälpte till på sjukhuset Sofiahemmet.

Hon har också gjort en intervju med kungen och drottningen på Drottningholms slott, där pratar Silvia bland annat om sin oro för prinsparet när de smittades av coronaviruset.

– Det var en stor chock, förstås. De är också små barn, och en fråga var naturligtvis: ”Hur mår de nu? Varför blev de sjuka?”, säger drottning Silvia i programmet och fortsätter:

– Vi hade verklige tagit allt... Vi har verkligen försökt att vara försiktiga så alla testades. Ändå blev de sjuka. Vad var det som hade hänt? Vi vet fortfarande inte, och det är svårt att spåra, säger drottningen.

Hovets svar om Madeleine frånvaro

En annan som haft det jobbigt det här året är prinsessan Madeleine och familjen i Florida. De har inte kunnat resa till Sverige för att hälsa på, utan har hållit sig isolera i USA.

Uppmärksamma tittare har nog lagt märke till att Madeleine inte är med i någon intervju i Kungahuset 2020.

När Hänt frågar Margareta Thorgren, hovets informationschef, hur det kommer sig svara hon kortfattat att det handlar om coronapandemin.

Under den här tiden har det dock blivit vanligt med möten över videosamtal, men det var inte aktuell enligt Margareta Thorgren.

”Det får du fråga TV4 om”, svarar hon när Hänt frågar varför det inte var aktuellt.

Det har Hänt också gjort, men utan att få svar.

Kungahuset 2020 sänds 25 december 20.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Bild: Kungl.Hovstaterna, Karin Törnblom/TT

Läs också: Lars Lerin stöttas efter kritiken mot anekdoten i SVT

Läs också: Zlatan Ibrahimovic stoppas från att träffa Helena Seger och barnen