Därför saknas Chris O'Neill på kungliga familjefotot – hovets svar

Chris O'Neill och kungahuset
Exklusivt

Kungahuset har uppdaterat hemsidan med nya bilder.
Men varken på porträtt eller i familjefotot syns prinsessan Madeleines make, Chris O'Neill.
Nu avslöjar hovet varför.
0:22

Efter reklamen: Här fångas prins Nicolas bus på film på kungliga slottet – Se klippet här

(0:22)

Sveriges kungahus har gjort en förändring på hemsidan. Den är mer representativ och lättillgänglig, enligt hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Syftet är att motsvara dagens och framtidens förväntningar på en webbplattform. Det ska fungera för alla, vare sig de besöker vår sida via en dator, mobil eller en läsplatta, säger hon till Expressen.

På första sidan syns kronprinsessan Victoria tillsammans med sin far, kung Carl XVI Gustaf. Även prinsessan Estelle är med på bilden vackert klädd i en långklänning som sin mor.

Hovet har även uppdaterat hemsidan med porträttbilder, men på varken porträtt eller familjebilden medverkar prinsessan Madeleines make, Chris O'Neill. Hänt reder ut anledningen.

Svenska kungahuset görs om – nya bilderna avslöjar förändringen

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill saknas

Prinsessan Madeleines make, Chris O'Neill, saknas från porträttbilderna och det större familjefotot på hemsidan.

Detta på grund av att han tackade nej till en kunglig titel – inför bröllopet med prinsessan Madeleine år 2013. Han tillhör således inte kungahuset och presenteras därav inte på hemsidan med personlig bild.

Sveriges kungahus.

Sveriges kungahus.

Foto: Linda Brostrm/Kungl. Hovs

Oscar och Estelle – barnbarnen som ingår i kungahuset

Det är dessutom enbart prinsessan Estelle och lillebror prins Oscar som deltar i familjefotot och med egna porträttbilder. De är barnbarnen som ännu ingår i kungahuset.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips barn, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian medverkar inte på hemsidan med egna bilder.

Inte heller prinsessan Madeleine och herr Chris O'Neills barn, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Detta på grund av att kungen uteslutit prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn år 2019. Barnen ingår därför inte i den kunglig höghet.

Däremot går det att ta del av bilder på barnen i andra sammanhang, som i prins Carl Philip och prinsessan Madeleines biografier på hemsidan.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle får felling under Carolas konsert på Solliden

Se klippet här!

Hovet om varför Chris O'Neill inte medverkar på familjebilden

För Hänt bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren att ändringen på hemsidan är planerad sedan en längre tid.

– Ändringen är planerad sedan flera år. Syftet är att gör hemsidan mer funktionell och användarvänlig. Anpassad till mobila enheter, förklarar Margareta Thorgren.

Gällande varför Chris O'Neill inte medverkar på varken porträtt och familjebilden så poängteras det att detta inte är någon ändring från den tidigare hemsidan.

– Herr Christopher O’Neill finns med i prinsessan Madeleines biografi. Det är ingen ändring från den tidigare hemsidan.

Herr Chris O'Neill år 2013.

Herr Chris O'Neill år 2013, bilden finns att se i prinsessan Madeleines biografi på den nya kungliga hemsidan.

Foto: Brigitte Grenfeldt/The Royal Court of Sweden

FOTO: Shutterstock / Linda Brostrm/Kungl. Hovs

SENASTE NYTT!