LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Därför lämnade prinsessan Victoria landet ensam

30 jun, 2022 
Felicia Hovryd
Kronprinsessan Victoria har en blå halsduk och randig kavaj.
I veckan lämnade kronprinsessan Victoria landet ensam.
Här är anledningen till Victorias resa utan familjen.
Annons
Kronprinsessan Victoria på uppdrag i Daniels hemtrakter – utan prinsenBrand logo
Kronprinsessan Victoria på uppdrag i Daniels hemtrakter – utan prinsen

Tidigare i år presenterade hovet sin verksamhetsberättelse för 2021, i vilken det för första gången någonsin redovisas hur stora belopp som betalas ut till svenska kungafamiljens medlemmar.

Apanaget finansieras av skattepengar och intresserar därför många skattebetalare. Bland annat går apanaget till skötsel av slotten, för kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader kopplade till det kungliga uppdragen.

Det gör kungafamiljen för uppdrag

De kungliga uppdragen är olika för varje medlem i kungafamiljen och alla har något de brinner lite extra för.

Prins Carl Philip, 43, har tillsammans med prinsessan Sofia, 37, en stiftelse som ska hjälpa till att skapa en tryggare digital värld för unga och att öka kunskapen om dyslexi.

Drottning Silvia, 78, och prinsessan Madeleine, 40, har sedan många år jobbat med Childhood Foundation. Trots att Madeleines engagemang i Childhood får hon inte ta del av apanaget då hon sedan några år tillbaka bor i USA och inte utfört uppdrag för svenska kungahusets räkning.

Kronprinsessan Victoria lämnar Sverige – utan familjen

En familjemedlem som har ett desto mer fullbokat schema är kronprinsessan Victoria, 44. I veckan reste hon till Portugal för att närvara vid FN:s Ocean Conference i Lissabon.

Annons

Victorias hjärtefråga sedan många år tillbaka är klimat- och hållbarhetsfrågor. Hon har medverkat vid flertalet klimatmöten och har engagerat sig lite extra i havs- och fiskfrågor. Kronprinsessan har engagerat sig i specifika klimatdagar så som Håll Sverige rent-dagen och Världsvattendagen.

Tidigare i år uppmärksammade hon Världsvattendagen genom att hon tillsammans med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar provade på att bära tunga dunkar fyllda med vatten för att illustrera att många människor i världen måste hitta och hämta vatten själva.

”Inför dagen träffade Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar organisationen Wateraid för att samtala om hur livet utan rent vatten ser ut. Kronprinsessan är beskyddare för Wateraid som arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen”, skrev Kungahuset i ett inlägg på Facebook.

Konferensens fokus är krisen för världens hav och pågår i tre dagar. På Instagram kan man se bilder på kronprinsessan Victorias medverkan från konferensen i Portugal.

FOTO: Nils Petter Nilsson/TT, Karin Törnblom/TT

Annons