Carl Philip och Sofia har fått barn igen – hovets första ord

Klockan 11.24 idag föddes prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra barn. "Såväl mor som barn mår bra", hälsar hovet.

Snacka om kunglig bebisyra! Nu kan prins Carl Philip, 38, och prinsessan Sofia, 32, titulera sig tvåbarnsföräldrar.

Stax efter lunchtid på torsdagen gick hovet ut med ett pressmeddelande om bebisnyheten. Dels på kungahusets hemsida, men även på sitt officiella Instagram-konto där de delade med sig av glädjen.

“Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Sofia torsdagen den 31 augusti 2017 klockan 11.24 nedkom med ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus. Såväl mor som barn mår bra”, hälsade de till sina följare.

LÄS OCKSÅ: Här är hetaste namntipsen till Carl Philips och Sofias bebis

Enligt den kungliga agendan kommer Carl Philip inom kort att hålla en presskonferens. Där förväntas han även avslöja könet på bebisen, något makarna inte velat ta reda på under graviditeten.

Det var i mars i år som Carl Philip och Sofia delade med sig av den glädjande nyheten att deras son Alexander, 1, skulle bli storebror.

– Vi är glada att kunna meddela att vi väntar barn, ett syskon till prins Alexander. Vi ser fram emot att välkomna en ny liten medlem till vår familj, sa paret i ett pressmeddelandet.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare avslöjat för Expressen att det pågått ett intensivt arbete – och att de detaljerat planerat detaljerna kring förlossningen.

– Hovet förbereder och det gjorde vi redan när vi gick ut med den glada nyheten. Vi gick ut rätt tidigt med att förlossning är planerat i september. Utifrån det så finns det en plan. Nu är det sjätte kungabarnet som föds under en reaktivt kort period och när det gäller det jag har ansvar för, media och kommunikation, så ser vi att det är ett stort intresse när det kommer nya kungabarn.

Nu kan de titulera sig som tvåbarnsföräldrar, vilken lycka!

LÄS OCKSÅ: Hovets hemliga krismöte – därför tvingades de avslöja Madeleines graviditet så tidigt

Samtidigt är det ytterst få som vetat något om Sofias förlossning, det enda som egentligen varit känt är att hon skulle föda någon gång i september månad. Ett medvetet drag av hovet.

– Det är väldigt få. Det är hovet. Det är prinsessan Sofia och Carl Philip som har den närmsta informationen. Om du frågar hovet så är det väldigt få som får informationen och så ska det vara, har Thorgren avslöjat.

För bara tre månader sedan kunde Carl Philip och Sofia flytta in i sitt färdigrenoverade drömhus på Djurgården. Det som tidigare var prins Bertils villa har renoverats i två år för att anpassas till den lilla familjens behov.

Carl Philip och Sofias kärlekssaga blev offentlig 2010. Fyra år senare förlovade de sig, och den 13 juni 2015 blev de man och hustru när de gifte sig.

Den 19 april för ett år sedan födde Sofia parets första son Alexander på Danderyds sjukhus.

SE OCKSÅ: Här är Prins Daniels känslosamma kärlekshyllning till Victoria – brister ut i gråt

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!