ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Anders Pihlblad tar över TV4:s Kungahuset efter Rania Shemoun Olsson

13 jan, 2023 
Anders Pihlblad
Anders Pihlblad tar över efter Rania Shemoun Olsson som programledare för Kungahuset 2023.
Nu berättar han om sin okända relation till drottning Silvia samt vad han är mest nervös över inför det stora uppdraget.
– Det kommer att bli jättetufft, säger Anders till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Henrik Alsterdal om åldersskillnaden med Anders Pihlblad: ”Jag är ju en annan generation”Brand logo
Henrik Alsterdal om åldersskillnaden med Anders Pihlblad: ”Jag är ju en annan generation”

Tidigare i veckan bekräftade Rania Shemoun Olsson, 47, för Hänt att hon beslutat sig för att hoppa av uppdraget med TV4:s Kungahuset. Efter att ha följt kungligheterna i tre års tid vill Rania nu istället fokusera fullt ut på sitt arbete som Nyhetsmorgon-programledare.

Anders Philblad om att ta över Kungahuset 2023

Hennes ersättare blir Anders Pihlblad, 54, som även han är en välkänd TV4-profil. I en intervju med Hänt berättar nu Anders om det nya uppdraget, som han tackade ja till direkt när frågan kom.

Annons

– Det känns både utmanande och roligt. Jag har följt många regeringschefer genom åren men aldrig statschefen, säger Anders.

Han har däremot träffat kungligheterna flertal gånger. Faktum är att Anders och drottning Silvia möttes redan för många år sedan.

– Ett av mina första tv-uppdrag som ung journalist var faktiskt att göra ett barnprogram med drottningen. Min roll då var att skriva manus till ungdomarna som intervjuade. Genom åren har jag bevakat ett antal kungliga bröllop, dop och begravningar för TV4. En och annan intervju har det blivit också, senast med kungen och drottning under premiären av Abba Voyage i London.

Nervositeten inför inspelningarna: ”Omfattande”

Planeringen är nu i full gång och året väntas bjuda på det ena och det andra.

– Det är ett speciellt år då väldigt mycket händer. Kungen firar till exempel 50 år på tronen och det kommer såklart att märkas i programmet. Vi ska även resa med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Annons

Finns det någon kunglighet du tycker ska bli lit extra rolig att få prata med?

– Egentligen inte. Men det är klart att det skulle vara roligt att få möta någon av ”Hagasessorna”.

Finns det något du är nervös inför?

– Det är ett stort projekt men jag ska se till att vara väl påläst. Det kluriga blir att hinna följa med på allt de gör. Den kungliga kalendern är omfattande.

Stöttningen av maken Henrik Alsterdal inför förändringen: ”Kommer att bli jättetufft”

Anledningen till att Rania valde att lämna uppdraget var just att det tog väldigt mycket av hennes tid. Men Anders känner sig nu redo för utmaningen även om några ändringar i hans liv väntar.

– Att vara programledare på Nyhetsmorgon är ett heltidsjobb så en och annan ändring i schemat blir det såklart.

Med tanke på att det är just mer jobb och kanske även utlandsresor som påverkar livspusslet med barn, hur gick diskussionen hemma gällande att tacka ja?

Prinsarna och prinsessan här hemma tycker att jag är som klippt och skuren för det här programmet.

Hur känner du för att resa iväg från familjen?

– Det kommer att bli jättetufft. Min familj betyder allt för mig.

FOTO: TV4

Annons