Sebastian Karlsson tillbaka i rampljuset – 14 år efter Idol

18 dec, 2019 
AvStina Dahlgren
Sebastian Karlsson återvänder till rampljuset – så ser han ut 14 år efter Idol
Sebastian Karlsson kom tvåa i Idol 2005 men de senaste åren har det varit tyst kring honom.
Fram tills nu.
Så här ser han ut fjorton år efter sin medverkan i programmet.
Annons

Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de

Sebastian Karlsson, 34, slog igenom i Idol 2005. Från början var han inte alls intresserad av att söka, men hans mamma lurade iväg honom och juryn föll omedelbart för hans talang. Han tog sig hela vägen till final, men fick där se sig slagen av ingen mindre än Agnes Carlsson, 31.

Trots en andraplats i Idol startade hans musikkarriär ganska direkt efter programmet. Han fick skivkontrakt, släppte ett album som sålde guld på en vecka, fick hits på radion, åkte ut på turné och syntes i flera tv-program. Drygt ett år efter Idol fick han motta en Rockbjörn i kategorin ”årets bästa nykomling”.

2010 medverkade han i sitt livs första musikal. På Göta Lejon i Stockholm spelade han i Grease mot bland annat Sara Sommerfeld och Marie Serneholt. Han har också medverkat i Melodifestivalen två gånger, 2007 där han hamnade på en åttondeplats i finalen med låten When the night comes falling och 2011 där han inte tog sig till final med låten No one else could.

Annons

Relationen med Jessica Almenäs

2014 började rykten florera om en romans mellan Sebastian Karlsson och programledaren Jessica Almenäs, 44. De sågs tillsammans vid flera tillfällen, kyssandes ute på stan och på semester ihop på Mallorca. De båda vägrade att uttala sig om en eventuell romans, men i slutet av året valde hon att bekräfta relationen. Hon gjorde det samtidigt som hon även berättade att det var slut mellan dem.

– Ja, vi hade en relation men vi bestämde jag och Sebastian, att vi inte skulle prata om vår relation, och det kommer jag inte att göra nu heller. Men det jag kan berätta är att den är över. Det har varit slut mellan oss i en månad ungefär. Jag vill honom bara gott och väl. Jag tycker jättemycket om Sebastian fortfarande. Varför det tog slut är privat, det har ingen något att göra med, men det är inget dramatiskt i det, sa Jessica Almenäs till Expressen.

Det gör Sebastian Karlsson idag

Sedan dess har det varit tyst från Sebastian Karlsson. Han har de senaste åren varit med i ett band som heter Nåden, och som släppt en del låtar på svenska.

Annons

– För första gången gör jag något på svenska. Första albumet som vi släpper har ett skandinaviskt sound och låter både vemodigt och hoppfullt. Musiken skulle lika gärna kunna vara till ett bröllop som till en begravning, säger han till tidningen Vlt.

Sebastian Karlsson på röda mattan, 14 år efter sin medverkan i Idol
Sebastian Karlsson på röda mattan, 14 år efter sin medverkan i Idol.

Han säger att han har tröttnat på att sjunga själv och att han trivs mycket bättre nu när han får känna gemenskapen i ett band.

– Jag hade tröttnat på att köra solo i en ganska trist och spekulativ bransch där du hela tiden måste räkna ut vad som kan slå och där så mycket handlar om utseende. Till slut glömde jag vad jag själv gillar som musik. I Nåden repar vi hela tiden. Vi gör låtarna tillsammans i replokalen, och delar demokratiskt. Jag har verkligen fått tillbaka glöden, säger han till tidningen.

Annons

Han skriver även på en självbiografisk roman, men om den kommer släppas eller inte vet han ännu inte. Sångaren säger att den är väldigt privat och att han ser den mer som terapi för honom själv.

Gör röst i svenska Disneyfilmen Frost

Att det idag är lugnare kring honom är han bara glad över då han aldrig riktigt trivdes i sitt kändisskap.

– Det gick väldigt bra ett tag. Men jag ville aldrig vara kändis, utan drog mig undan redan då. Inte så att jag är blyg. När jag står på scen och gör ett bra jobb vill jag att folk ser mig, men jag vill inte vara känd på grund av skvallerpressen, säger han.

Nyligen dök han upp på röda mattan för första gången på längre. Det var när Disneyfilmen Frost 2 hade premiär i Stockholm som Sebastian Karlsson gjorde entré. Sebastian gör nämligen rösten till Christopher.

– Det är roligt att dubba film och ger distans till musikbranschen. Jag går till dubbstudion. Häller upp kaffe, pratar med teknikerna och så går jag hem. Det är lugnare att arbeta med andras verk. Det surrar så mycket i huvudet när man jobbar med sitt eget och här får jag tydliga instruktioner, säger Sebastian Karlsson.

FOTO: TT

Annons