LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonÅrets sommarpratarePernilla WahlgrenAllsång på Skansen
Festis marknadsföring banner

Idol-favoriternas hemliga liv – så lever de idag

26 aug, 2019 
Malin Ljung
Sebastian Karlsson, Amanda Jenssen, Ola Svensson och Agnes Carlsson blev publikfavoriter i Idol.
De slog igenom och blev folkkära favoriter i Idol. Men hur lever de efter programmet? Hänt har svaret:
✔︎ Kärleksaffär med Jessica Almenäs.
✔︎ Bröt mot reglerna under OS och bytte namn.
✔︎ Försvann efter avslöjandet.
Annons

Idol har inte bara levererat vinnare under årens gång, här är deltagarna som vann tittarnas hjärtan – men vars öden sedan har gått åt egna håll. Allt från hyllade världsstjärnor, till att ha gått under jorden och slutat med musik.

Ola Svensson: Bröt mot reglerna under OS och bytte namn

Ola Svensson i Idol 2005
Ola Svensson slutade på åttondeplats i Idol för 14 år sen, men succén var ett faktum för honom efteråt.
Ola Svensson Agnes Carlsson idol 2005
Ola var med samma år som Agnes Carlsson vann Idol.

Ola Svensson, 33, var med i Idol 2005, samma år som Agnes Carlsson vann hela tävlingen. Han slutade på en åttondeplats, men deltagandet gav ändå en skjuts in i musikbranschen på riktigt.

Redan året efter Idol släppte han sin debutsingel Rain som toppade singellistan i Sverige och albumet Given to fly nådde även den förstaplatsen på singellistan. Därefter har han släppt ett flertalet hyllade singlar och nominerats oräkneliga gånger till bland annat Grammisgalan.

Annons

Ola Svensson var 2014 inbjuden till att spela på stora scenen under OS i ryska Sotji. Där bröt han mot både arrangörerna och landets regler och visade sitt stöd för HBTQ-rörelsen och – allt inför en jublande publik.

– Jag vill tillägna min sista låt till alla er som måste kämpa för er kärlek, sa han på scenen.

Fyra år senare, 2018, gjorde Ola Svensson comeback. Dock under namnet Brother Leo med låten Strangers on and Island som var producerad av Fatboy Slim.

I slutet av juli 2019 sammanfattade Ola via Brother Leos Instagram resan han hittills gjort:

”Jag tar tillfället att stanna upp, reflektera och bara låta den här resan sjunka in…. under en lång tid visste jag inte vad jag ville med min musik och kreativitet”, skrev han i ett inlägg och fortsatte:

”Jag har alltid varit min värsta fiende och det här kunde lika gärna inte ha hänt. Jag är så tacksam att jag kan skriva det här inlägget, det är en seger för mig att komma över mina egna tvivel och rädslor”.

Erik Segerstedt: Ryktas göra comeback i Så mycket bättre

Erik Segerstedt Idol
Erik slog igenom i Idol för 13 år sedan.
I finalen föll Erik på målsnöret och slutade som tvåa.

Erik Segerstedt, 36, föll på målsnöret i Idol 2006. Han tog sig hela vägen till final, men slutade på en andraplats efter Markus Fagervall.

Annons

Från början var det inte ens meningen att Erik var kvalificerad att vara med i Idol, han åkte ur tävlingen i slutaudition – men fick en ny chans när en annan person hoppade av. Därefter förlorade han under kvalveckan, men fick ytterligare en andra chans.

Efter andraplatsen behövde inte Erik hänga läpp särskilt länge, han fick nämligen också skivkontrakt och släppte singlarna I can’t says I’m sorry och How did we change. Och därefter blev han medlem i pojkbandet E.M.D som bestod av Erik och Idol-deltagarna Danny Saucedo, 33, och Mattias Andréasson, 38.

Gruppen kom på en tredjeplats i Melodifestivalen 2009 med låten Baby goodbye 2009, och samma år utsågs Erik til Sveriges hetaste singel. I en intervju med Expressen talade han ut om sitt singelliv och att han oftast faller för kvinnor som är äldre.

”Jag gillar flirtiga tjejer som visar vad de vill ha. Det värsta är svåra tjejer”

– Jag gillar flirtiga tjejer som visar vad de vill ha. Det värsta är svåra tjejer. Det sämsta tjejer kan göra är att låtsas att de inte vet vem jag är fast det märks att de gör det.

Annons

2010 kom beskedet att E.M.D skulle ta en paus, mycket på grund av att Danny Saucedo ville satsa på sin solokarriär.

Tre år senare tävlade Erik Segerstedt i Let’s dance tillsammans med Sigrid Bernson och slutade på en fjärdeplats. Han testade även lyckan i Melodifestivalen tillsammans med norska Tone Damli, men de tog sig bara till Andra chansen.

Erik har sedan dess fortsatt med musik, men då mest i bakgrunden, bland annat som körsångare åt Robin Bengtsson i Eurovision Song Contest. Han har även spelat i musikalen Snövit mot Amy Deasismont.

I början av året var han tillbaka i Eurovision Song Contest då han körade bakom ryska favoritbidraget Scream.

Erik Segerstedt 2019
Erik arbetar nu för tiden mer i kulisserna som låtskrivare.

Under våren har Erik Segerstedt släppt en ny ep, men på Instagram har han inte uppdaterat särskilt mycket om den. Istället har han med all sannolikhet haft fullt upp då E.M.D återförenats – under inspelningarna av TV4:s Så mycket bättre som sänds i höst.

Annons

– Jag kan väl bekräfta att det kanske blir nån liten återförening, eftersom du har jobbat så hårt med den här nyheten. Det är inte helt taget ur luften, säger Martin Nygård, exekutiv producent till Aftonbladet.

Agnes Carlsson: Vägrade lyda skivbolaget

Agnes Carlsson Idol
Agnes vann Idol och blev en stor favorit, men sedan några år har man knappt sett skymten av henne.

Vänersborgstjejen Agnes Carlsson, 31, slog igenom när hon vann Idol 2005. Direkt efter finalen då 17-åriga singel Right here, right now och fick ynka två veckor på sig att spela in sitt debutalbum.

Framgången med albumet och kommande singlar blev inte någon större framgång. Istället tog det fyra år innan Agnes tog revansch med nya singeln Release me som blev en desto större succé och tog henne ut på en internationell karriär. Bland annat tog hon hem priset Sveriges bästa artist på MTV Europe Music Awards 2009.

Annons

Därefter följde några år där Agnes återigen fick kämpa. Enligt uppgifter skulle hennes fjärde studioalbum släppas i början av 2011, men det sköts upp efter att första singeln Don’t go breaking my heart inte alls blev den succé som den förutspåtts. Även utlandslanseringen stoppades och först 2012 släpptes fjärde albumet Veritas efter att singeln One last time släppts och återigen gett Agnes en hit.

Egentligen ville artistens amerikanska skivbolag att hon skulle flytta till USA för att arbeta på skivan i deras studio, men Agnes trivdes inte och flyttade istället hem till Sverige och färdigställde det.

2013 deltog hon i Så mycket bättre och hyllades av tittarna, men sedan dess har det varit knäpptyst kring artisten. Istället har hon hållit en låg profil med fästmannen Vincent Pontare.

Det var först under sommaren 2019 som fansen fick höra Agnes ljuva röst igen, då på Aviciis Though love tillsammans med sambon Vincents duo Vargas & Lagola.

Agnes Carlsson 2018
Agnes Carlsson på Musikförläggarnas pris 2018, ett av få offentliga framträdanden hon har gjort de senaste åren.

Amanda Jenssen: Försvann efter Så mycket bättre-avslöjandet

Amanda Jenssen, 30, tog hela Sverige med storm när hon tävlade i Idol 2008 och konsekvent vägrade ha skor på sig på scenen. Barfota knep hon till slut en andraplats i finalen där Marie Picasso gick segrande ur striden.

Amanda Jensen Idol
Amanda slutade som tvåa i Idol.

Det dröjde dock inte många veckor innan även Amanda fick ett skivkontrakt och framgången var ett faktum när när första singeln Do you love me släpptes. Debutalbumet Killing my darlings släpptes under våren 200, där låtskrivande som Vincent Pontare och Marit Bergman fanns med.

Annons

2009 följde Amanda upp succén med att prisas som årets kvinnliga artist på Grammisgalan och samma år släpptes skivan Happyland. Och det verkade som att det bara var starten på hennes framgång, för året därpå knep Amanda åter igen priset som årets kvinnliga artist, samt årets kompositör (tillsammans med Pär Wiksten), på Grammisgalan.

Det var även 2010 som hon för första gången tog klivet ut på den internationella marknaden. Amanda spelade i flera europeiska länder och uppträdde inför miljonpublik i tysk tv.

Men trots succén dröjde det två år innan nästa skiva släpptes 2012 efter viss fördröjning, och när hon medverkade i Så mycket bättre 2014 förklarade hon den oväntade pausen.

– Jag kände att jag sprang i tre år. Hela Idol-grejen, jag bara körde. Jag stannade aldrig emellan och började känna mig sliten på ett obehagligt sätt, berättade hon i programmet och fortsatte senare:

– Man bara kämpar på för man vet inte hur man gör någonting annat. Jag hade så många saker inbokade och till slut var det inte roligt längre.

Amanda Jensen 2014
Amanda Jensen gästade Polarpriset 2014,

I programmet gjorde Amanda succé, bland annat med sin tolkning av När vi gräver guld i USA.

Sedan dess har den forna Idol-favoriten hållit en låg profil. Bortsett från vissa mindre spelningar och tid i studion har fansen inte fått se något nytt från henne.

Annons

Senaste uppdateringen på Instagram var sommaren 2018, då när hon turnerade med Bob’s Carnival. I januari 2019 gästade hon First Aid Kit när de spelade i Globen och framför låten Fever Ray.

Rabih Jaber: Kritiserade TV4 – krävde ändring av Idol

Rabih Jaber, 32, var med i Idol 2009 och slutade på en sjundeplats. Men trots det fick han stor popularitet och samma år var han åter tillbaka i TV4 då han deltog i Let’s dance tillsammans med Maria Lindberg.

Rabih Jaber Idol 2009
Rabihs medverkan i Idol blev hans inkörsport till tv-jobb och en helt ny karriär.

Året efter Idol bildade han duon Rebound med vännen Eddie Razaz och 2011 släppte de sin första singel Hurricane. De följde upp den med låten Millionaire, men någon större framgång nådde de aldrig och duon splittrades.

Annons

Tv4 verkade dock gilla Rabih Jaber och 2010-2011 arbetade han som programledare i TV4:s barnsatsning Lattjo Lajban.

2014 tog Rabih ett nytt avstamp för att än en gång testa sin musikaliska lycka, då i den arabiska versionen av The Voice. Han var en av 100 000 sökande och tog sig hela vägen till veckofinalerna, där han efter två omgångar åkte ut.

Rabih tillsammans med artistkollega Eddie.

För tre år sedan fick han dock in en helt ny fot i musikvärlden och fick kontrakt som låtskrivare.

Rabih Jaber har efter sin medverkan i Idol öppet kritiserat tävlingen i en debattartikel för SVT Opinion. Där uppmanade han bland annat Tv4 till att höja åldersgränsen, idag ligger den på 16 år – men Rabih tycker att de som tävlar borde vara minst 18 eller 20 år.

Annons

”Jag tänker på det ibland, när jag ser 16-åringar vars krossade drömmar blir till fredagsunderhållning, unga som hamnar bland klipp att skratta åt på youtube. Är man verkligen redo att tackla det när man är 16? Svaret är nej”, skrev han bland annat och fortsatte:

”Jag har sett en del deltagare må dåligt efter att Idol-resan tagit slut, känna en stor stress. Man lever för sin dröm, och plötsligt får du vara världsstjärna i några månader, sedan finns det plötsligt inte plats för dig. Jag hade turen att ganska snabbt efter att jag åkt ut bli aktuell för Let’s dance, sedan gjorde jag ett barnprogram, började göra musik, och så rullade det på. Men det var just mitt tåg, så har det inte varit för alla”.

Charlie Grönvall: Barnbarn till ABBA-Benny Andersson

Charlie Grönvall, 29, deltog i Idol 2016 och fick stor uppmärksamhet. Mycket på grund av att han är son till artisterna Nanne och Peter Grönvall, och dessutom barnbarn till ABBA-stjärnan Benny Andersson.

Charlie Grönvall i Idol-finalen
Charlie slutade som trea i Idol 2016.

Redan innan Charlie var med i Idol hade han ett cv som artist. 2014 deltog han nämligen i Melodifestivalen med gruppen Little Greats Things som framförde bidraget Set yourself free. Och samma år som han var med i Idol tävlade han i Danmarks Melodi grand Prix tillsammans med sitt band Bracelet och låten Breakaway.

Annons

Under Idol tog sig Charlie hela vägen till finalen där han tävlade mot Liam Cacatian Thomassen och Rebecka Karlsson, men fick till slut nöja sig med en tredjeplats.

– Vilken resa alltså. Jag vill bara säga tack så sjukt mycket för att ni har tagit mig hit, sa Charlie Grönvall efteråt.

2017 fick han en roll i musikalen Äventyret Aladdin där han spelade huvudrollen som just Aladdin. Musikalen turnerade runt om i Sverige ända fram till våren 2018.

Charlie spelade Alladin mot tidigare Idol-artisten Renaida Braun som spelade rollen som prinsessan Safa.

Sedan dess har Charlie fokuserat dels på solokarriären, men även gruppen Bracelet där även hans bror Felix Grönvall samt danska basisten Rebecca Krogmann ingår. Charlie är den som skriver låtarna tillsammans med producenten Jimmy Jansson.

På sin Instagram beskriver han sig som artist, vegan och feminist och står mer än gärna upp för jämställdhet.

Charlie Grönvall dyker då och då upp på vimmel.

Sebastian Karlsson: Hade ett förhållande med Jessica Almenäs

Sebastian Karlsson, 34, blev namnet på allas läppar när han deltog i Idol 2005 och tog sig hela vägen till final. Där föll han snöpligt på målsnöret när Agnes Carlsson segrade.

Annons

Han hann dock inte sörja alltför länge, bara en vecka efter finalen erbjöds han skivkontrakt och i februari 2006 släpptes första singeln Do what you´re told. Kort därpå släpptes albumet Sebastian som sålde guld inom loppet av en vecka – och succén var ett faktum.

Kommande månader turnerade han och i början av 2007 belönades han med en Rockbjörn för årets bästa nykomling. Samma år släpptes ett andra album, The Vintage virgin och två år senare kom tredje albumet The most beautiful lie.

Sebastian Karlsson upptäcktes tack vare hans mamma som anmälde sonen från Morgongåva.
I finalen slutade Sebastian på en andraplats.

2014 gjorde Sebastian en helomvändning och debuterade med svenska gruppen Nåden. I en intervju med VLT talade han ut om den stundtals tuffa tiden efter Idol.

Annons

– Det gick väldigt bra ett tag. Men jag ville aldrig vara kändis, utan drog mig undan redan då. Inte så att jag är blyg. När jag står på scen och gör ett bra jobb vill jag att folk ser mig, men jag vill inte vara känd på grund av skvallerpressen.

Bandet är fortfarande aktiva och turnerar, och att ingå i en grupp är något Sebastian trivs med.

– Jag hade tröttnat på att köra solo i en ganska trist och spekulativ bransch där du hela tiden måste räkna ut vad som kan slå och där så mycket handlar om utseende. Till slut glömde jag vad jag själv gillar som musik. I Nåden repar vi hela tiden. Vi gör låtarna tillsammans i replokalen, och delar demokratiskt. Jag har verkligen fått tillbaka glöden!

Sebastian Karlsson har skippat solosatsningen och spelar nu med bandet Nåden istället.

Sebastian Karlsson har även haft ett uppmärksammat förhållande med programledaren Jessica Almenäs. De var ett par i några månader, men gick skilda vägar i slutet av 2014. Något som Jessica bekräftade för Expressen:

Annons

– Ja, vi hade en relation men vi bestämde jag och Sebastian, att vi inte skulle prata om vår relation, och det kommer jag inte att göra nu heller. Men det jag kan berätta är att den är över. Det har varit slut mellan oss i en månad ungefär. Jag vill honom bara gott och väl. Jag tycker jättemycket om Sebastian fortfarande. Varför det tog slut är privat, det har ingen något att göra med, men det är inget dramatiskt i det.

Johan Palm: Flickfavoritens ärliga ord om pausen

Johan Palm är en av de största flickfavoriterna programmet någonsin haft.
Hysterin bland fansen var stor var Johan än gick, under en fredagsfinal svimmade en tjej i publiken.

11 år har gått sedan Johan Palm, då 16 år gammal, klev in i Idol 2008 och blev den största flickfavoriten programmet skådat. I ett av programmen började ett fan skaka och hyperventilera efter att Johan gått fram till henne, och när det i samma program stod klart att Johan var den som åkte ut svimmade tjejen.

Annons

Efter TV4-tävlingen spelade Johan Palm in album, släppte singeln Emma-Lee och turnerade, men därefter blev det tyst om honom. I en intervju med Östgötatidningen i början av 2018 berättade Johan om beslutet att kliva ur rampljuset.

– Att låta något så potentiellt flyktigt som ära och berömmelse bli en del av denna grund kändes inte som det mest hälsosamma. Det är nog största skälet till att jag behövt en paus från allting.

Att slå igenom vid så ung ålder och med den uppmärksamhet som följde ser han så klart som en ynnest, men det finns två sidor av myntet.

– Känslan av samhörighet med människor omkring mig minskade, det tror jag till en början kändes för jobbigt för att jag fullt ut skulle kunna erkänna det för mig själv. Jag tror effekten blev större av att jag var så ung när allt började hända. Jag byggde fortfarande upp den verklighetsgrund som resten av mitt liv skulle baseras på.

Johan debuterade i skräckfilmen Svart cirkel förra året.

Ifjol fick Johan Palms gamla fans åter se honom igen, då debuterade han som skådespelare i skräckfilmen Svart cirkel.

FOTO: Christian Örnberg, Karin Törnblom/TT, Charlotte Brunzell/TT, Jonas Hessman/TT, Pernilla Wahlman/TT, Carolina Byrmo,

Annons