Idol 2022 ändras helt – efter kritiken mot röstningen

IDOLJURYN

Röstningen i Idol har traditionellt sett gått ut på att ringa och rösta på sin favorit. Med åren kunde man även skicka sms för att rösta.
Men nu ändras det helt och hållet!
Johanna Lind Bagge om Anders Bagge i Idol: ”Överkörd”
0:24

Efter reklamen: Johanna Lind Bagge om Anders Bagge i Idol: ”Överkörd”

(0:24)

Slå på ljud

Årets säsong av Idol är i full gång och nu är det bara den live-sända kvalveckan som återstår innan det är dags för de klassiska fredagsfinalerna.

Inför årets säsong har det däremot skett en del förändringar. Först och främst införde man "Sista steget", som gick ut på att sjunga en duett med en annan deltagare. Går man vidare från det steget är man därmed klar för kvalveckan.

En annan förändring är att finalen sänds från Tele2 arena och dessutom kommer fredagsfinalerna vara längre men färre. Detta beror på att man behöver lämna plats åt fotbolls-VM i Qatar som går av stapeln i december.

Nu inför man ytterligare en förändring – och det gäller röstningen.

Exklusivt
Idol-Arvid avslöjar bortklippta samtalet

Röstningskaoset för Fredrik "Cowboy" Lundman

Traditionellt sett har röstningen gått ut på att ringa eller smsa och rösta på sin favorit. Detta har däremot upplevts osäkert vid vissa tillfällen.

När Fredrik "Cowboy" Lundman åkte ut förra året verkade det som att telefonlinjen strulade. I efterhand kom det nämligen fram att flera fans hade försökt rösta på honom, men istället kommit fram till Lana Sulhavs telefonsvarare.

– Det kommer vi tyvärr aldrig få reda på. Men jag vet att det är jättemånga fans som skrivit till mig att de ringde mitt nummer men att de istället kom till Lanas telefonsvar. Jag kan inte säga någonting, jag ringde aldrig mitt nummer jag har aldrig heller röstat på mig själv eller någon. Jag vill inte rösta, sa Fredrik i en livesänd intervju med Hänt.

Förra årets röstningssystem blev kritiserat. Konceptet byggde på att man som tittare skulle kunna se programmet när som helst och ändå kunna vara med och rösta. Med andra ord kunde man rösta i en hel vecka och när fredagsfinalerna drog igång stängdes telefonslussarna.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

TV4 gör om Idol – nya röstningssystemet

Men detta är nu ett problem som TV4 åtgärdat! För nu tar man tillbaka det gamla röstningssystemet, vilket innebär att tittarna röstar under programmets gång och den deltagare som åker ut får veta det direkt på kvällen.

Men detta är inte den enda ändringen. Nu inför man även gratisröster, så nu är det inte bara telefonsamtal och sms som gäller längre.

– Vi är stolta att presentera ett nytt unikt interaktivt röstningssystem på TV4 Play som moderniserar och utvecklar sättet att rösta i ”Idol”. Vi eftersträvar att ge tittarna en stark livekänsla. Tittarna röstar under livesändningarna direkt på TV4 Play, oavsett hur man tittar på TV4 Play. Det passar därför bättre med ett röstningssystem som kretsar kring sändningskvällarna, säger Malin Knave på TV4 till Aftonbladet.

Detta koncept är näst intill exakt likadant som det systemet som Melodifestivalen har. Det vill säga när man röstar "med hjärtat" via Melodifestivalen-appen.

Här sågar Kishti Tomita en av Idol-profilerna

Se klippet här!

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN