Sylvia Oti Kingsford om sin pappa Steve Kekana: ”Han är inte död”

Sylvia Oti Kingsford och pappa Steve Kekana

Sylvia Oti Kingsford som söker till Idol 2021 är dotter till one hit wonder-artisten Steve Kekana, som blev känd för hela världen med låten Raising my family.
Nu berättar Sylvia om det märkliga missförståndet om Steve Kekanas bortgång.
Här överraskas Idol-Sylvia av sin pappa – Raising my family-artisten
Slå på ljud

Idol 2021 är i gång och snart är det dags för fredagsfinalerna! Äntligen! Den fjärde auditionveckan har tagit juryn norrut, till Umeå.

En av de tävlande som tog sig till Umeå för att sjunga framför Idoljuryn är Sylvia Oti Kingsford, 24. Till vardags arbetar Sylvia som personlig assistent, men drömmen är att få jobba med musik.

Sylvia Oti Kingsfords ord om sin pappa Steve Kekana

När Sylvia träffade Idoljuryn berättade hon att hon och hennes pappa sysslat mycket med musik. Det framkom då också att Sylvias pappa är väldigt känd.

– Pappa släppte ju en one hit wonder, Raising my family, säger Sylvia i programmet och fortsätter:

– Min pappa bor just nu i Ghana, som artistnamn har han Steve Kekana.

Reggaelåten Raising my family släpptes år 1980 och har sedan dess spelats från och till i hela världen. Steve Kekana släppte flera låtar, men ingen med samma succé som Raising my family.

Och varför sökte Sylvia till Idol? Jo, för att hon kände att det var dags för henne att släppa en ny one hit wonder! Nu är det Sylvias tur!

Sylvia Oti Kingsfords pappa Steve Kekana Raising my family-sångaren i kostym

Sylvia Oti Kingsfords pappa.

FOTO: Privat

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Steve Kekana som dog 1 juli 2021 var inte Idol-Sylvias pappa

Den 1 juli år 2021, bara några månader efter att Sylvia stått framför Idoljuryn så nåddes världen av beskedet att Steve Kekana avlidit.

Men personen och artisten som gått bort är inte Sylvias pappa.

– Det är ju så konstigt det där. Det är ju inte min pappa som har gått bort. Namnet Steve Kekana har även min pappas före detta kompis. Man kan säga så här, Steve Kekana var två stycken personer, min pappa och en person till, som gjorde den där skivan på 80-talet tillsammans, berättar Sylvia för Hänt i en intervju. Hon fortsätter:

– Det är så mycket som jag egentligen inte vet kring det där. Min pappa tycker att det är jättejobbigt att prata om det här, för att det blev så mycket kaos kring det. Men min pappa är alltså inte han som är blind. Utan min pappa är en annan person som har bott i Sverige i 20 år och har varit med sin familj här, som nu bor i Ghana igen på fulltid.

Sylvia berättar även att hon haft vänner som frågat om hennes pappa har gått bort, och att hon då behövt förklara närmre hur det egentligen ligger till.

En nytagen bild på Sylvias pappa Steve Kekana i blå kostym

Sylvia Oti Kingsfords pappa Stephen Kweku Oti för två veckor sedan i blå kostym.

FOTO: Privat

Vem är Sylvias pappa Stephen Kweku Oti och vem sjunger Raising my family?

För att bringa lite klarhet i allt detta så är det så att Sylvias pappa Stephen Kweku Oti även han gick under artistnamnet Steve Kekana, tillsammans med den Steve Kekana som nu gått bort. Hur? Jo, idén bakom ett gemensamt artistnamn kom till för att de två hade väldigt lika namn från början. Just artistnamnet Steve Kekana kom de på tillsammans, ett namn som den Steve Kekana, som nyligen gått bort, senare tog själv.

Sylvia förklarar för Hänt:

– De liksom delade på det. Men sen så blev det så att den här Steve Kekana som har gått bort, han tog den här låten Raising my family. Copyright och allt sånt på 80-talet i Ghana det var inte så utvecklat. Och min pappa var inte speciellt duktig på det här med att skriva kontrakt. Det blev bara totalt kaos. Så den andra tog alla rättigheterna. Men det är min pappa som sjunger den här låten och även låten Color me black.

Sylvia berättar också att hennes pappa även spelar trummor och har gjort musiken till resten av låtarna.

– De har liksom gjort det tillsammans, men just de två låtarna så är det min pappa som sjunger. Resten av låtarna är det den andra Steve Kekana som sjunger.

På omslagsbilden för skivan Steve Kekana – Raising my family ”the english album” är det alltså inte Sylvias pappa. Men personen som sjunger Raising my family är ingen mindre än Sylvias pappa Stephen.

Idol sänds måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 20.00 på TV4 och finns även tillgängligt att streama på TV4 Play och C More.

LÄS OCKSÅ: Så är Lana i Idol släkt med Shada-Helin Sulhav och Bachelor-Shilera

LÄS OCKSÅ: Därför känner du igen Sunny Taylor i Idol 2021 – släkt med Zafer och Tareq Taylor

FOTO: Privat, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN