LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareLasse Holm

Hotar med strejk – här är TV4-idolernas "slavkontrakt"

17 nov, 2016 
Johnny Axelsson
Musikerförbundet går till hård attack mot produktionsbolaget Fremantlemedia, som producerar ”Idol” på TV4 och beskriver villkoren för Idolerna som "milt uttryckt skandalösa". Här kan du läsa idolernas kontrakt i sin helhet.
Annons

Det var i onsdags som Aftonbladet rapporterade att produktionen kring “Idol” är i fara. De berättar att Musikerförbundet under hösten försökt att förhandla med produktionsbolaget Fremantlemedia, som producerar ”Idol” på TV4 till bättre villkor. I onsdags lämnade Musikerförbundet över ett varsel om konfliktåtgärder till Fremantlemedia.

– Eftersom de vägrar ingå i ett konkurrensneutralt kollektivavtal avseende medverkan i  tv-produktion varslar förbundet härmed om stridsåtgärder, säger Jan Granvik ordförande på Musikerförbundet till Aftonbladet.

Jesper Petersson är en av årets deltagare.
Jesper Petersson är en av årets deltagare.

Blanda annat skriver förbundet på sin hemsida om konflikten:

Annons

Trots att Fremantle hävdar att Idol “endast är en tävling”, tvingar man de deltagare som kvalificerat sig till de tjugo sista att underteckna anställningsavtal med hårresande villkor, samt ytterligare avtal med tredje part.

Arbetstiderna och villkoren är oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. För en lön på 875 kr i veckan efter skatt förbinder sig de hoppfulla deltagarna att vara disponibla för en lång rad olika aktiviteter utöver repetitioner och tv-sändningar. Vissa dagar är den schemalagda arbetstiden uppemot 15–16 timmar. Under tiden som Fremantle/TV4 utnyttjar de medverkandes prestationer för att dra in stora reklamintäkter är de avstängda från möjligheten att studera eller ta något annat arbete. Dessutom kräver Fremantle att de själva tecknar och bekostar sina liv-, olycksfalls- och ansvarsförsäkringar.”

Man ska ha radat upp flera punkter och åtgärder man vill se en förändring kring. I dess stridsåtgärder ingår också en blockad, som innebär att produktionsbolaget hindras från att göra nya anställningar och uppdrag för att kunna genomföra en direktsändning och träder i kraft fredagen den 25 november 2016 kl. 14.00.

Annons

Total arbetsnedläggelse av allt arbete för musiker och artister som syftar till eller innebär musikaliskt offentligt framförande (exempelvis repetition, inspelning och direktsändning) i de lokaler där Idol repeteras, spelas in och sänds.”

Blockad mot nya anställningar och nya uppdrag för arbete som avses med punkten ovan.

I denna video nedan, berättar Musikerförbundets jurist, Per Herrey konflikten på två minuter.

För att få vara med i Idol måste de deltagare som kvalificerat sig till de tjugo sista underteckna ett anställningsavtal med Fremantle. Enda alternativet om man inte vill skriva på är att lämna Idolproduktionen.

idolkontrakt-1

Här är också kontraktet i sin helhet som “Idol”-deltagarna uppmanas att skriva under och förbundet beskriver villkoren som “milt uttryckt skandalösa”.

Magnus Karlsson Lamm, VD för Fremantlemedia, håller inte med facket i frågan.

– De har ingen förståelse för “Idol”. Jag har full respekt för att Musikerförbundet ska göra sitt jobb, men när det gäller “Idol” och deras argument är de svåra att ställa sig till. Och det vet de om, säger han till Expressen.

Foto: IBL, Stella

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons