Så blir nya Idol 2022 – allt om Kvalveckan, Sista steget och Beskedet

Idoljuryn, Anis Don Demina och Pär Lernström

Snart är det äntligen dags för ännu en säsong av Idol.
I år utmanas idolerna av större och fler utmaningar än någonsin tidigare.
Dessutom avslutas säsongen med världens största Idol-final!
Kishti Tomitas avslöjande om Idol 2022
0:31

Efter reklamen: Kishti Tomitas avslöjande om Idol 2022

(0:31)

Slå på ljud

Efter förra årets rafflande Idol-säsong är det nu äntligen snart dags igen för ännu en Idol-höst!

Den eminenta juryn består av Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally – precis som förra året. Det är även Pär Lernström som återigen tar sig an uppdraget att leda tittaren genom säsongen.

Förra året hade han sin side-kick Anis Don Demina vid sin sida som minst sagt gjorde succé. Därav återvänder även han i år.

Huvudpersonerna består alltså – men det kommer även att bli en hel del nya moment och utmaningar.

Kvalveckans nya koncept – uppträder live

Om man tyckte att kvalveckan innan var ett rafflande moment är det ingenting emot hur det kommer bli nu – inte minst för de tävlande som gör allt de kan för att knipa en av platserna till fredagsfinalerna. Det sker nämligen en hel del förändringar inför årets säsong.

Kvalveckan kommer inte bara att sändas live på tv som den vanligtvis gör – den kommer att avgöras inför publik i Kungsträdgården i Stockholm.

– Det blir mer nerv och mer artisteri på riktigt när Idolerna får möta publiken direkt. Jag ser fram emot att välkomna alla till Kungsträdgården, säger programledaren Pär Lernström.

Nu får idolerna minst sagt sätta sina nerver på spel inför riktig publik redan innan de direktsända fredagsfinalerna drar igång.

Två nya moment i årets Idol – Sista steget och Beskedet 2022

Men kvalveckan är inte det enda som blir en ny utmaning för deltagarna. Det kommer ett helt nytt moment som de kallar Sista steget som spelades in under musikfestivalen Way out west i Göteborg helgen som var.

Sista steget går ut på att de tävlande ska göra gemensamma duetter för att visa att de både kan lyfta sig själv och varandra.

I beskedet får tittarna se när juryn berättar för deltagarna vilka som tagit sig vidare och det kommer att sändas direkt efter Sista steget i ett unikt dubbelavsnitt.

Idolraketen gör comeback – efter succén

Efter förra årets succé där Jacqline Mossberg Mounkassa tog sig in i tävlingen genom Idolraketen och tävlade sig hela vägen till final var det självklart att momentet får ta plats även i år.

Något som däremot är nytt för denna säsong är att de tävlande skickar in sina bidrag på appen TikTok. Därmed har man en chans att knipa den sista platsen till den rafflande kvalveckan.

Sist men absolut inte minst – snarare störst – är fredagsfinalerna som får längre sändningstider och sedan avslutas med världens största final i Tele2 Arena.

Finalen som vanligtvis brukar sändas i december kommer på grund av fotbolls-VM behöva tidigareläggas med två veckor. Det gör att det blir färre fredagsfinaler och därav 30 minuter längre avsnitt.

Idol sänder sitt första avsnitt den 22:a augusti på TV4 och TV4 Play.

FOTO: Magnus Ragnvid/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN