LÄS MER:MadonnaVictoria BeckhamBritney SpearsTaylor SwiftKardashiansVictoria Beckham

Stjärnor som växt upp i sekter – flydde, misshandlades och utnyttjades

13 feb, 2019 
Linnéa Geijer
Flera Hollywoodstjärnor berättar med egna ord om sin uppväxt i sekter.
✔︎ Uppmuntrade till pedofili: ”Jag kom ut med nöd och näppe”
✔︎ Levde utan elektricitet, rinnande vatten och värme
✔︎ Tackar ändå sekten i dag: ”Gjorde mig till en bättre skådespelare”
Annons

Man blir på sin vakt när man hör ordet ”sekt”. Man tänker korruption, hjärntvätt och ibland till och med fara. Men vissa stjärnor i Hollywood har haft svårt att motstå att dras med i kontroversiella rörelser.

Pedofili, moral och isolering

Några som drogs till sekten ”Children of God”, också kända som ”Familjen”, var den idag 44-årige Joaquin Phoenixs familj. Föräldrarna gick med i rörelsen när han var nyfödd. Uppväxten tillbringade Joaquin på resande fot i Mexiko då föräldrarna utnämnts till missionärer. Länge levde familjen fattigt och de var ofta tvungna att tigga för att få ihop till mat för dagen. Men efter sju år bestämde sig föräldrarna för att lämna sektlivet efter att ha blivit obekväma med hur sex användes som ett medel för rekrytering. Medlemmar uppmuntrades inte bara att ha sex utanför det egna äktenskapet, utan så kallade ”Jesus horor” användes för att genom förförelse värva nya medlemmar.

Annons

– När ”Children of God” kommer på tal blir det alltid en slags dömande stämning. Men mina föräldrar hade en så oskyldig syn på det hela och jag tror att de flesta som gick med hade den naiviteten över sig, har Joaquin berättat.

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix. FOTO: TT

Kvinnor till bara för sex

En annan känd skådis som växte upp i samma sekt är Rose McGowan, 45, som tillbringade sina första nio år som en fullfjädrad medlem. Hennes pappa var till och med ledare för sektens hem i Florens, men Rose kände tidigt att det inte var platsen för henne, speciellt då hon såg hur kvinnor behandlades av sekten.

– Jag ville inte vara som en av dem. Kvinnorna existerade i stort sett bara för att tillfredsställa männen sexuellt, har Förhäxad– aktrisen förklarat.

Rose McGowan
Rose McGowan. FOTO: TT

Flydde ifrån dem

Men det var inte sektens kvinnosyn som fick Roses pappa att ta beslutet att lämna sektlivet. Som pastor hade han i uppgift att teckna många av de bilder som användes i pamfletter för nyrekrytering och för att sprida tron. När han fick i uppdrag att teckna något som uppmuntrade sexuella relationer mellan vuxna och minderåriga bestämde han sig att det var farligt för familjen att stanna. Mitt under en stormig natt tog han därför dottern och flydde. Ett år senare flyttade familjen tillbaka till USA. Som tur var skedde flykten innan Rose blivit involverad i någon av de sexuella praktiker som sekten förespråkade.

Annons

– Hur stark jag än ser mig själv så skulle de med tiden säkert kunnat bryta ner min egna vilja. Jag kom ut med nöd och näppe, har Rose förklarat.

Moralisk upprustning

Men det är inte alla sekter som förespråkar sexuell frigjordhet till en sådan överdrift som ”Children of God”. 72-åriga aktrisen Glenn Close hade en mycket annorlunda upplevelse då hon växte upp i den extremt konservativa sekten Moral Re-Arment (MRA). MRA strävar efter att få mänskligheten att genomgå en moralisk upprustning snarare än en militär. Grundaren Frank Buchman var nämligen övertygad om att Jesus återkomst aldrig kommer ske med världen i det omoraliska sinnelag den nu befinner sig i.

Glenn Close
Glenn Close. FOTO: TT

Det var Glenns far som beslutade att familjen skulle gå med i sekten och när Glenn var sju år gammal flyttade fadern hela familjen till MRA:s huvudkontor i Schweiz. I ett svep förlorade hon allt hon kände till och i 15 år tvingades hon stå emot gruppens förtryck.

Annons

– I flera år efter att jag flytt kunde jag inte lita på mina egna instinkter, för jag hade fått dikterat för mig vad jag skulle tro, har Glenn nyligen berättat.

– Du fick inte göra något alls, och de fick dig att känna skuld för alla, enligt dem, onaturliga känslor.

Tvungen att lära sig om allt

Vägen tillbaka har varit lång för Glenn.

– När man lever i en sluten grupp som styr allt du gör, känner och tänker från det att du är sju år tills du blir 22 så påverkar det dig något extremt. Du måste lära om dig allt på ett väldigt medvetet sätt, för doktrinen som de har gett dig är fel och det är även dina reaktioner på den verkliga världen.

Aktrisen har inte velat gå in på detaljerna kring hur hon lämnade gruppen, hon anser att den delen av historien är allt för komplicerad för att gå igenom i en intervju.

– Det fanns så många saker som fick mig att lämna sekten. Jag hade inga verktyg eller kunskaper för att lämna, men på något sätt lyckades jag ändå göra det, har hon förklarat.

Annons

Misshandlades av föräldrarna

En kändis som, till skillnad från Glenn, föddes in i sektlivet snarare än flyttades till det är David Arquette, 47. Familjen var nämligen involverad i det så kallade ”Skymont subud”-kollektivet i deltstaten Virginia vilket fokuserar på att lära sina medlemmar kommunicera med ”den stora levnadskraften”.

Den delen av kollektivet där familjen Arquette bodde var skapat som ett slags socialt experiment i enlighet med sektens vision av ett utopiskt liv. Familjen levde åtskilt från den övriga världen, utan vare sig elektricitet, badrum eller rinnande vatten, men denna spartanska tillvaro skulle visa sig bli Davids minsta problem. I hans fall blev det nämligen inte sekten, utan föräldrarna som agerade plågoandar.

David Arquette
David Arquette. FOTO: TT

Självmedicinerade som fyraåring

Den isolerade livsstilen som kollektivet förespråkade bidrog till att cementera en slags normalitet i den dagliga misshandeln, och David och hans syskon insåg först som vuxna hur illa deras uppväxt varit. För David innebar den otrygga tillvaron att han vid fyra års ålder började självmedicinera med stulen alkohol och droger. Missbruket har David fortsatt kämpa mot i vuxen ålder och senast 2014 erkände han att han att han drabbats av ett återfall efter dryga två år som nykter.

Annons

Förstår och förlåter

Ingen är immun mot magnetismen av de flesta sekter, och många gånger ser inte medlemmarna helheten av vad de gett sig in i. Det som är viktigast att komma ihåg när man kommer ut på andra sidan är att det finns många som suttit i samma sits, och att lära sig vikten av att förlåta för att gå vidare. Många av de namn som listats ovan har idag förlåtit sina föräldrar för de beslut de tog å sina barns vägnar.

Joaquin har bland annat förklarat hur han förstår sina föräldrars agerande:

– De trodde att de hade hittat ett samhälle som delade deras ideal. Men sekunden de insåg att allt inte stod rätt till lämnade de allt.

Hjälpte till i skådespelandet

Även Glenn och Rose förlåter idag sina föräldrar för misstaget att dra in sina barn i sektlivet de senare tvingades fly från. Glenn menar till och med att upplevelsen har gjort henne till en bättre skådespelare.

– Hela min tid där var ett skådespel då jag var tvungen att låtsas att jag trodde på något jag inte trodde på. Jag har alltid känt som att jag hålls ihop av tejp och säkerhetsnålar, och för en skådespelare är det bra. Jag har släppt det nu, att lära sig förlåta är trots allt barnets börda.

Annons