Annonssamarbete med Ratsit
LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna
Festis marknadsföring banner

Tjänar du minst på jobbet? Kolla anonymt!

25 sep, 2023 
AvHänt Redaktionen
ratsit kolla lön
På Ratsit kan du kolla upp vad kollegan tjänar.
I inflationstider är det extra viktigt att ha stenkoll på sin ekonomi. Därför kan det vara bra att veta om din lön är lägre än dina kollegors, för att bygga argument inför nästa lönesamtal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Att prata öppet om vad man har i lön på en arbetsplats är sällan ett populärt samtalsämne – men det innebär inte alls att nyfikenheten inte finns där. För visst har du också suttit med kollegor på lunchen och diskuterat vad den onödiga mellanchefen på en annan avdelning egentligen drar in i månaden? Eller vad kollegan som gör precis samma sak som du tjänar? Eller kanske den irriterande grannen som alltid har nya prylar?

Ratsit gör att du enkelt med ett knapptryck kan ta reda på vad vem som helst i Sverige över 16 år tjänar. Genom detta får du snabbt och helt anonymt insyn i om kollegan tjänar mer – och ger dig starkt underlag till om du själv borde få högre lön i nästa löneförhandling.

Tjänsten är helt anonym och har över 800 000 medlemmar. Och inte bara gäller det lön – du kan också få reda på om någon har en betalningsanmärkning eller ett skuldsaldo hos kronofogden, vilket kan vara bra om du till exempel ska ingå ett avtal med en person du inte har full koll på. Dessutom kan du kolla upp personer du är lite extra nyfiken på – till exempel kändisar.

Ratsit erbjuder

Lönekollen
Med lönekollen kan du göra en enstaka lönekoll på en person du är nyfiken på. Detta är helt anonymt och den omfrågade får ingen notis om varken förfrågan eller att det är du som har gjort den. Du kan enkelt betala med Swish och binder dig inte till något.
Läs mer om Lönekollen och testa själv här!

Ratsit Plus
För dig som vill kolla fler personer har Ratsit en plus-tjänst som kostar 59 kronor i månaden. I denna ingår 10 lönekollar varje månad, och om du inte använder alla samlas de i en pott till nästa månad.
Läs mer om Ratsit Plus och testa anonymt här!

Ratsit-katalogen
För dig som vill djupdyka i vad folk tjänar finns Ratsit-katalogen som enkelt kartlägger hela taxeringskalendern för alla personer i Sverige över 16 år.
Se vad Ratsit-katalogen kan erbjuda här!

8 andra knep till nästa löneförhandling

 1. Prestanda och resultat
  Betona dina prestationer och resultat under din tid på företaget. Visa tydligt hur ditt arbete har bidragit till företagets framgång och hur du har överträffat dina mål.

 2. Erfarenhet och kompetens
  Om du har ökat din erfarenhet eller utbildning sedan din senaste löneförhandling, använd det som ett argument. Framhäv hur din ökade kompetens är en tillgång för företaget.

 3. Marknadsvärde
  Ta reda på lönenivåer för liknande roller i din bransch och ge konkreta exempel på hur din nuvarande lön ligger under marknadsvärdet. Detta visar att du har realistiska förväntningar.

  Vad tjänar personer som jobbar med samma sak som du? Kolla direkt – helt anonymt!

 4. Extra ansvar eller arbetsbörda
  Om du har tagit på dig extra ansvar eller arbetsuppgifter utan att få en motsvarande löneökning, är det ett starkt argument för högre lön.

 5. Resultat av löneutvärdering
  Be om att få se resultaten av eventuella interna löneutvärderingar som företaget har genomfört. Om dessa visar att du bör tjäna mer, använd det som grund för din argumentation.

 6. Unik kompetens
  Om du har särskild kompetens eller expertis som är värdefullt för företaget och svåra att hitta på arbetsmarknaden, betona detta som ett argument för en högre lön.

 7. Arbetsmiljö och företagskultur
  Om du trivs på företaget och bidrar till en positiv arbetsmiljö eller har låg personalomsättning, påpeka att din lojalitet och engagemang är värdefullt för organisationen.

 8. Kostnadsbesparingar eller intäktsökningar
  Om du har identifierat sätt att spara pengar eller öka företagets intäkter, förklara hur din lönökning kan vara en investering som betalar sig genom ökad lönsamhet.