Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

09 maj, 2021 
https://image.hant.se/142389052_org.jpeg.jpg?imageId=7520869&x=0&y=0&cropw=100&croph=66.666666666667&width=1318&height=1318Karin Selåker Hangasmaa
Villapriserna ökar, allra kraftigast i storstadsregionerna.
Villapriserna ökar, allra kraftigast i storstadsregionerna. Huset till höger är ett av de dyraste och köparen behöver punga upp med 65 miljoner.
Trots pandemin stiger bostadspriserna i Sverige.
I vissa fall med flera tusen kronor varje dag.
Just nu är en lyxig niorumsvilla i Djursholm allra dyrast på Hemnet – där kommer köparen att behöva slanta upp 65 miljoner.
Annons
Så länge arbetar svenska kvinnor gratis varje dag
Så länge arbetar svenska kvinnor gratis varje dag

Man kan tro att pandemin ska få svenskarna att vilja sitta tryggt ner i båten, men så är inte fallet. Vi verkar snarare ha vant oss vid läget som råder, åtminstone om vi jämför mot förra året när coronaviruset spred sig över världen.

Hittills i år har 62 100 villor och bostadsrätter sålts, enligt Svensk mäklarstatistik. Jämfört med samma period förra året har 14 procent fler villor och bostadsrätter sålts.

Ökar med nära 1 800 kronor – om dagen

Priserna ökar kraftigast i storstadsregionerna, i Stockholm och Malmö med tre procent och i Storgöteborg med två procent. På årsbasis har nu priset på villorna ökat med 19 procent, enligt statistiken.

Utslaget per dag är det en ökning på 1 796 svenska kronor för en svensk villa, enligt Lars Wilderäng på ekonomibloggen Cornucopia. I Storstockholm var ökningen 3 533 kronor för en villa med ett snittpris på 7 153 000 kronor. En Malmövilla med snittpris på 5 269 000 ökade med 2 699 kronor. I Göteborg ökade priset med 2 464 kronor per dag, för en villa för 5 897 000 kronor, enligt Wilderäng.

Annons

Lyxiga dyrgripar med havsutsikt

Tre av de dyraste husen som ligger ute på Hemnet nu ligger i just de här regionerna.

Det handlar om en flådig villa med nio rum i Djursholm för 65 miljoner, ett hus med havsutsikt i Vellinge med en prislapp på 55 miljoner samt en vit trävilla från 40-talet med läge högt uppe på en höjd i Saltsjöbaden i Nacka. Havsutsikten och tiorumsvillan blir din för 45 miljoner kronor.


Här är två av de dyraste villorna som ligger ut på Hemnet just nu. De ligger i Saltsjöbaden och Vellinge.
Här är två av de dyraste villorna som ligger ut på Hemnet just nu. De ligger i Saltsjöbaden och Vellinge.

Minst prisökning i procent mot samma period förra året hade Kalmar och Värmland. Där ligger ökningen på sex procent. I Norrbotten var ökningen åtta procent, enligt statistik från SCB.

Här hittar du de billigaste husen

Två av de billigaste husen som finns på Hemnet för närvarande ligger lite längre ut på vissjan.

Annons

Det handlar dels om en villa om fyra rum i Robertsfors i Västerbotten som du kan köpa för 50 000 kronor samt ett mindre hus i västmanländska Fagersta som blir ditt för 95 000 kronor.

Den här villan i Fagersta är ett av de billigaste husen som ligger ute på Hemnet just nu.
Den här villan i Fagersta är ett av de billigaste husen som ligger ute på Hemnet just nu.

Men det verkar vara en del att göra innan flyttlasset till Västmanland kan gå.

Enligt annonsen är objektet perfekt för den "händige" och huset "är i mycket stort behov av kärlek". Kärlek – och tid att greja och dona – är kanske det vi har allra mest utav under pandemin?

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

FOTO: Fastighetsbyrån / Bjurfors / Residence Christie’s / Hans Mörner / MARK EARTHY/SCANPIX

Annons