TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Verkliga anledningen bakom misslyckandet: "Strid mellan L och SD"

12 okt, 2022 
AvSarah Rätzer
Ulf Kristersson håller tal
"Bara några detaljer kvar", sa Ulf Kristersson om bildandet av en ny regering på onsdagen.
Men enligt flera experter är det större saker som ligger bakom att regeringsbildningen har fått skjutas fram två dagar – motsättningarna mellan L och SD.
– De betraktar ju varandra som antagonister, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.
Annons
Johan Pehrson (L) om SD-kandidater med nazistbakgrundBrand logo
Johan Pehrson (L) om SD-kandidater med nazistbakgrund

Det var på onsdagen som moderatledaren Ulf Kristerssons sonderingstid inför att bilda en ny regering gick ut. Men i stället för att presentera en ny regering meddelade Kristersson att han bett talmannen Andreas Norlén om två extra dagar. Anledningen var enligt Kristersson att "det bara var några detaljer kvar" som Hänt tidigare har skrivit om.

"Om det bara vore några små detaljer..."

Nu kommer dock uppgifter om att det är någonting betydligt större som ligger bakom den framskjutna regeringsbildningen. Nämligen motsättningarna mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, enligt flera källor som Expressen har pratat med.

– Om det bara vore några små detaljer så hade han nog kunnat meddela talmannen att vi kan ha en omröstning nu, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till tidningen.

"De är varandras huvudmotståndare"

Han tror att förhandlingarna har dragit ut på tiden på grund av oenighet mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna, framför allt inom migrations- och brottsfrågor.

Annons

– De betraktar ju varandra som antagonister. De är ideologiska motståndare och har till och med gjort klart att de är varandras huvudmotståndare.

Oavsett hur resultatet blir tror Möller att politiker inom Liberalerna kommer bli besvikna. Särskilt då flera liberalpolitiker har gått på val på att hålla SD borta från regeringen. Liberalerna kan tvingas gå med på sådant de tidigare tydligt har tagit ställning emot, enligt experter.

Statsvetaren tror att det kan dröja ännu längre

Statsvetaren Jonas Hinnfors är tveksam till att Ulf Kristersson hinner presentera en regering redan på fredag som är planen i nuläget.

– Om det var 25 procents sannolikhet i dag så är den kanske 50 på fredag. De har press på sig, säger han till TT.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Annons