fascinerande liv

”Världens smutsigaste man” död efter dusch – blev 94 år gammal

Amou Haji var ”världens smutsigaste man”.

FOTO: AFP/TT
”Världens smutsigaste man” hade inte tvättat sig på 67 år.
Nu har 94-åringen från Iran dött – efter att han låtit sig övertalas att duscha.
Hjälten räddar sköldpadda – får stående ovationer
0:38

Efter reklamen: Hjälten räddar sköldpadda – får stående ovationer

(0:38)

Slå på ljud

De lokala byborna i iranska Dezhgah där eremiten Amou Haji bodde försökte vid upprepade tillfällen att tvätta honom – han vägrade. Han trodde att det skulle föra otur med sig eller kanske till och med döda honom.

Tyvärr visade det sig stämma.

I flera decennier undvek han att tvaga sig, skriver Metro. Hans udda livsstil kännetecknades även av att han åt råa, döda djur, drack vatten från pölar och rökte en pipa som han fyllde med djurbajs när han fick slut på tobak.

Här är Hajis tegelskjul.

Amou Haji utanför sin taklösa bostad. Han fick hjälp att bygga den av byborna i Dezhgah.

FOTO: AFP/TT

På bilder tagna 2018 syns han sitta utanför sitt tegelskjul och röka flera cigaretter samtidigt. Han var helt täckt i sot och huden på fingrarna var helt skrynklig. Han levde helt själv och hade ingen familj – byborna trodde att ”känslomässiga motgångar” i hans ungdomsdagar gjorde så att han valde att leva isolerad och utan att tvätta sig.

Hade parasitinfektion

Trots att han hade så ohygieniska vanor visade Amou Haji alltid upp en god hälsa. Läkare lät undersöka honom för ett par år sedan och testerna visade att han hade en parasitinfektion, men han hade inga symptom. Troligtvis hade han byggt upp ett extremt starkt immunförsvar.

Den iranska statligt kontrollerade nyhetsbyrån IRNA uppger att Amou Haji till slut lät sig övertalas att tvätta sig efter att byborna i Dezhgah sa till honom att han skulle få fler vänner om han var ren.

Haji ligger och sover på en sten.

Han berättade för kamerateamet som hälsade på honom 2018 att uppmärksamheten han fått har inneburit att flera människor i hembyn kommit för att håna honom. Därför ville han fortsätta att leva ensam.

FOTO: AFP/TT

För första gången någonsin lyckades byborna få med honom till ett badrum för att duscha honom”, skriver IRNA.

Han blev däremot sjuk en stund senare och dog i sitt hem i helgen. Begravningen ägde rum i går, tisdag.

FOTO: AFP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN