Zelenskyj hoppas på löften om fler vapen

10 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s president Joe Biden väntas träffa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Vilnius på onsdag. Arkivbild.Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Joe Biden ska träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid Natotoppmötet i Vilnius på onsdag, rapporterar CNN.
Tydligare löfte om framtida Natomedlemskap men också luftvärn och fler vapen till fronten står på Ukrainas önskelista.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett av huvudämnena för försvarsalliansens möte är stödet till Ukraina, med president Volodymyr Zelenskyj som specialinbjuden hedersgäst.

På onsdag möter han USA:s president Joe Biden, uppger en anonym källa med insyn till CNN.

Natoledarna väntas ställa sig bakom ett flerårigt stödpaket för att hjälpa Ukraina att modernisera och anpassa sitt försvar till Nato. De väntas också säga ja till att installera ett nytt Nato-Ukrainaråd.

Vill ha inbjudan

Svårare är det att enas om ett uttalande om Ukrainas framtida Natomedlemskap. Redan 2008 lovade Nato att dörren till försvarsalliansen står öppen, dock utan att ange en tidtabell.

Zelenskyj vill nu ha ett tydligare löfte om Natomedlemskap när Rysslands anfallskrig är över. Han har stöd av flera Natoländer, framför allt i östra Europa. Natobeslut fattas dock alltid i konsensus.

– Även om olika ståndpunkter framförs är det fortfarande tydligt att Ukraina förtjänar att vara med i alliansen. Inte nu – det är krig, men vi behöver en tydlig signal. Och vi behöver den här signalen just nu, säger Zelenskyj i ett tal på måndagskvällen.

Annons

Önskar vapen

I samband med toppmötet kommer Ukraina att hålla flera viktiga bilaterala möten på olika nivåer med bland annat USA, Kanada, Japan och flera europeiska länder, säger Zelenskyj.

– Prioriteringarna är helt klara: luftvärn för våra städer, för alla samhällen i hela landet.

Även vapen till frontlinjen står på önskelistan.

– Jag är säker på att det kan komma bra vapenrelaterade nyheter för våra krigare, säger Zelenskyj.

Annons