Ytterhögerledare går emot Erdogan

Ytterhögerledare går emot Erdogan

Ümit Özdag (vänster) stod bakom Sinan Ogan (höger) i presidentvalets första omgång. Inför den andra omgången står de inte på samma sida längre. Bilden togs den 11 mars.

Burhan Ozbilici/AP/TT
Hela högerflanken ställer sig inte bakom Recep Tayyip Erdogan i Turkiets presidentval. Ledaren för ytterhögeralliansens största parti tar ställning för utmanaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ümit Özdag, som har grundat och leder Segerpartiet (Zafer partisi), meddelar att han stödjer Kemal Kiliçdaroglu när denne ställs emot president Recep Tayyip Erdogan i den andra och avgörande valomgången.

I den första valomgången var Segerpartiet ett av fyra partier i en högerallians som stöttade kandidaten Sinan Ogan. Denne, som kom trea med lite drygt fem procent av rösterna, uttalade härom dagen sitt stöd för Erdogan i vad många bedömare har sett som ett vågmästarbeslut.

Ümit Özdags besked visar dock att ytterhögern inte står samlad. Segerpartiet är det parti inom alliansen som har störst väljarstöd och Özdag, som sitter i nationalförsamlingen, har vunnit viss popularitet bland väljare med en barsk inställning till migranter i Turkiet.

Kemal Kiliçdaroglu, som företräder Republikanska folkpartiet (CHP), har i utgångsläget gått till val med löften om att återställa demokrati och maktdelning i det länge Erdogan-präglade landet. Under den senaste veckan har han dock gett skärpta besked om att han vill att migranter ska lämna Turkiet och att han utesluter fredsförhandlingar med väpnade kurdiska grupper.

Ümit Özdag säger att han ställer sig bakom Kiliçdaroglu främst med anledning av de nya migrationsbeskeden.

Erdogan fick 49,5 procent av rösterna i den första omgången och Kiliçdaroglu fick 44,9. Den avgörande omgången hålls på söndag.

FRÅN FÖRSTASIDAN