Xi till Blinken: "Detta är väldigt bra"

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s utrikesminister Antony Blinken skakar hand med Kinas president Xi Jinping i Peking.
In i det sista var det osäkert, men till slut fick USA:s utrikesminister träffa Kinas president i Peking.
Bara att mötet mellan Antony Blinken och Xi Jinping blev av är positivt. Men enigheten verkar inte sträcka sig mycket längre än att de hoppas komma bättre överens framöver.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mötet i Folkets stora hall varade i bara 35 minuter, enligt statliga kinesiska medier. Men det ses som en viktig värdemätare – om Xi inte hade tagit sig tid under de två dagar Blinken befunnit sig i Peking hade det setts som en kylig markering.

– Vi är eniga om behovet av att stabilisera vår relation, säger Blinken på en presskonferens efteråt.

Han berättar att Xi bland annat inskärpt löftet att inte skicka "dödlig hjälp" – alltså vapen – till Rysslands krigföring i Ukraina.

Nyhetsbyrån AP:s team på plats noterar dock att ingendera sidan visat signaler om att backa i kända tvistemål som handel, Taiwan eller mänskliga rättigheter.

På halster

Och den kinesiska regimen höll Blinken på halster in i det sista. Att Xi hade tid att träffa honom bekräftades bara en timme i förväg.

I de citat från mötet som publicerats låter den hårdföre kinesiske presidenten positiv.

– Interaktioner mellan stater bör alltid bygga på en ömsesidig respekt och rättframhet. Jag hoppas att minister Blinken genom sitt besök kan ge ett positivt bidrag till att stabilisera relationerna mellan USA och Kina, sade han enligt den kinesiska tv-kanalen CGTN:s återgivning.

Annons

Tyst från USA

Han konstaterade, utan några detaljer, att de två sidorna kommit överens i "en del specifika frågor".

– Detta är väldigt bra.

Antony Blinken kom till Kina på söndagen och togs även emot för längre möten med bland andra Kinas högst uppsatte utrikespolitiker Wang Yi. Enligt kinesisk utsago underströk Wang att Kina inte kommer att kompromissa över huvud taget i frågan om Taiwan, samt att länderna måste bestämma sig för om de vill ha "dialog eller konfrontation".

Och experter är fortsatt överens om att relationen USA–Kina är ovanligt dålig. Ett veritabelt handelskrig inleddes under Donald Trumps tid på USA:s presidentpost, och råder till stora delar fortfarande. Samtidigt är västvärlden starkt beroende av Kinas råvaror och produktion.

20 nobbar

Och Ukrainakriget har gjort balansgången ännu svårare för alla parter. Ett försvagat Ryssland blir mer och mer beroende av Kinas stöd. Vilket Kina ger, inte minst eftersom länderna är grannar och ett så stort land som Ryssland i upplösning är ett skräckscenario för Peking. Men enligt samstämmiga rapporter håller Kina relationen till Moskva på en ljummen nivå, för att den ryske presidenten Vladimir Putin ska sitta säkert samtidigt som västvärlden inte förargas.

Annons

Enligt USA har Kina på senare tid nobbat över 20 propåer om möten på högsta nivå. Men att Blinkens resa ändå gick relativt bra väcker hopp om mer intensiva kontakter. USA:s president Joe Biden talade i maj om att han hoppades träffa Xi, utan att säga när det skulle kunna ske.

Annons