TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Veckolång vapenvila i Sudan utlyst

20 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Rök över Sudans huvudstad Khartum på bild från den 22 april i år.
De stridande parterna i Sudan uppges ha gått med på en ny vapenvila.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Representanter för armén och de paramilitära styrkor som har stridit i nära en månad har gått med på vapenvilan, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor på båda sidor.

Vapenvilan ska träda i kraft inom 48 timmar från undertecknandet i den saudiska staden Jidda på lördagskvällen. Hoppet om att skjutandet ska upphöra är dock lågt, flera andra vapenvilor har brutits.

Under lördagen kom flera rapporter om flyganfall och artillerield i huvudstaden Khartum. Såväl Qatars ambassad som den statliga tv-kanalens huvudkontor har attackerats.

Tidigare under dagen talade USA:s utrikesminister Antony Blinken med general Abdel Fattah al-Burhan, som leder den sudanesiska armén.

Blinken skriver på Twitter att en vapenvila är av största vikt för att ge landets invånare humanitär hjälp.

Konflikten i Sudan eskalerade i mitten av april efter att strider brutit ut mellan den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid support forces) ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Hittills har konflikten, som krävt cirka 1 000 dödsoffer, tvingat över 200 000 människor att fly landet. Utöver det räknar FN:s flyktingorgan UNHCR med 800 000 internflyktingar.

Totalt väntas över en miljon människor fly Sudan bara under 2023.

Annons