Vandrarhemsbrand utreds som mord – många borta

Vandrarhemsbrand utreds som mord – många borta

Det är fortfarande oklart hur många som omkom i vandrarhemsbranden.

Masanori Udagawa/AAP via AP/TT
Tisdagsmorgonens stora brand på ett vandrarhem i nyzeeländska Wellington misstänks ha varit anlagd.
Ett tiotal personer saknas fortfarande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag kan bekräfta att vi hanterar branden som en mordbrand, säger polischefen Dion Bennett på en presskonferens på onsdagen, där han konstaterar att en formell mordutredning har påbörjats.

Mängder av människor flydde vandrarhemmet Loafers Lodge i den nyzeeländska huvudstaden när branden bröt ut strax efter midnatt natten till tisdag. Lågor slog då ut ur fyrvåningshuset och många behövde hjälp att ta sig ut.

Den brandhärjade byggnaden har ännu inte kunnat undersökas helt och hållet på insidan. Myndigheterna har inte kunnat redogöra för ett tiotal – "färre än 20" – saknade personer.

Sex dödsfall har hittills kunnat bekräftas.

Kan ta sin tid

Ungefär två timmar innan branden bröt ut ska det enligt polisen ha brunnit i en soffa inne på vandrarhemmet, i en incident som inte följdes av något larmsamtal till myndigheterna. Det är ett spår som undersöks i detta tidiga skede, när man försöker utreda vad som orsakade branden.

– Brottsplatsundersökningen kommer att vara en utförlig och metodisk process och vi väntar oss att den tar sin tid, sannolikt flera dagar, säger Dion Bennett enligt tidningen New Zealand Herald.

Ingen person som misstänks för brott har gripits. Polisen säger sig ha en lista med namn på personer som man vill komma i kontakt med.

Brandregler ses över

Vandrarhemmet har 92 rum, men det verkar inte ha bott några turister där. Det var för närvarande ett slags tillfälligt boende för bland andra skiftarbetare, men även sämre bemedlade och tidigare interner.

Byggnaden hade för ett par månader sedan godkänts vid en brandinspektion, men saknade sprinkler. Premiärminister Chris Hipkins har begärt att man ska se över regelverket för liknande byggnader, för att se om brandskyddskraven är tillräckliga, enligt RNZ.

FRÅN FÖRSTASIDAN