Våldsamt på Västbanken – tre palestinier dödade

Våldsamt på Västbanken – tre palestinier dödade

Sörjande bär en av de palestinier som dödades i torsdagens israeliska räd i Jaba på Västbanken. Kroppen är draperad i den väpnade gruppen Islamiska jihads flagga.

Nasser Nasser/AP/TT
Minst tre misstänkt militanta palestinier har skjutits till döds av israeliska soldater. Det är de senaste dödsfallen i en serie av upptrappade israeliska räder på den ockuperade Västbanken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Israels säkerhetstjänst genomfördes torsdagens razzia mot Jaba på norra Västbanken i syfte att gripa personer misstänkta för attacker mot israeliska soldater i området. De döda palestinierna – enligt det palestinska hälsodepartementet 22, 25 och 26 år gamla – uppges ha skjutits när de öppnade eld mot de israeliska styrkorna.

– Alla är i chock, alla är arga. Jag saknar ord, säger 28-årige Yousef Hammour under männens begravningsceremoni.

Sammandrabbningen skedde bara timmar innan USA:s försvarsminister Lloyd Austin väntades anlända till Israel för samtal.

Inledningen av 2023 har varit blodig på Västbanken. Tidigare i veckan dödades minst sex palestinier, däribland en 14-åring, i en israelisk räd mot ett flyktingläger i Jenin. Sedan årets start har över 70 palestinier dödats av israeliska styrkor, runt hälften av dem civila. Samtidigt har 14 personer dödats i palestinska attacker mot israeler.

Israel ockuperade Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem – territorier som palestinierna anser ska ingå i en framtida palestinsk stat – 1967. Områdena annekterades sedermera av Israel i strid med internationell rätt.

FRÅN FÖRSTASIDAN