Upproret i Ryssland – detta har hänt

Upproret i Ryssland – detta har hänt

Marschen mot Moskva avbröts cirka 20 mil från huvudstaden, enligt Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin (till vänster i montaget).

Johan Hallnäs/TT
En rasande legoknektschef lämnade kriget bakom sig och satte av mot Moskva med stridsvagnar. Vladimir Putin fräste om ett förrädiskt hugg i ryggen – men 20 mil utanför Moskva tog allt stopp.
Detta har hänt under Wagnergruppens uppror i Ryssland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sent i fredags kväll: Rasande utspel

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin anklagar den ryska militären för att ha beskjutit hans soldater. I rasande anföranden som läggs ut i sociala medier säger han att gruppens styrkor har blivit beskjutna och att "ett enormt antal" soldater har dödats. Han lägger inte fram några bevis för detta.

En konflikt har bubblat mellan Prigozjin och den militära ledningen – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov – under krigets gång.

En hämnd – en "marsch för rättvisan" med 25 000 soldater – ska inledas, utropar Jevgenij Prigozjin. Han vill betona att det inte är en militärkupp. Den ryska säkerhetstjänsten börjar utreda honom för uppvigling till väpnat uppror.

.

Lördag morgon: Stridsvagnar i rullning

Wagnersoldater har korsat gränsen från Ukraina och går in i staden Rostov-vid-Don, där den ryska militären har ett av sina högkvarter under kriget. Stridsvagnar rullar fram bland förundrade invånare och maskerade soldater patrullerar på gatorna. Det är oklart exakt hur många de är.

Ryska medier beskriver hur nationalgardets specialenheter sätts i högsta beredskap och att säkerheten runt Moskva höjs.

Wagner-soldaterna avancerar norrut längs med motorvägen M4, som sträcker sig till huvudstaden.

.

Lördag förmiddag: "Landsförrädare"

Vladimir Putin håller ett tv-sänt tal där han fördömer Wagnerupproret som "en kniv i ryggen" och personerna bakom det som landsförrädare. Dessa kommer att få stå till svars, lovar presidenten, men Jevgenij Prigozjin svarar bara att Putin har misstagit sig.

Kort därpå kommer rapporter om att Wagner har tagit kontroll över staden Voronezj, norrut längs med M4 omkring 50 mil söder om Moskva.

Wagner-styrkorna säger sig ha blivit beskjutna av det ryska flygvapnet och att de då har skjutit ned åtminstone en militärhelikopter. Filmklipp som sprids i oberoende ryska medier visar bland annat hur militärhelikoptrar avfyrar massvis av projektiler, samt hur åtminstone två stycken skjuts ned och kraschar i stora explosioner.

I S:t Petersburg slår poliser till mot Wagners högkvarter.

.

Lördag eftermiddag: Hinder på vägen

I regionerna på vägen mot Moskva vidtas åtgärder. Invånare stoppas från att resa. Längs med M4 placeras det ut hinder i form av bland annat långtradare. Delar av motorvägen grävs bort med grävskopor.

Wagner-styrkornas konvoj rullar genom regionen Lipetsk, omkring 40 mil söder om Moskva, enligt guvernören där.

I Moskva utlyser borgmästaren en allmän "anti-terrorinsats" och meddelar att ingen behöver gå till jobbet på måndag för att "minimera riskerna". Stridsvärn av sandsäckar byggs i stadens utkant och militärer bevakar vägarna.

Ett av presidentens flygplan lämnar Moskva och försvinner från radarn i regionen Tver, ungefär där Vladimir Putin har ett residens. Kreml tillbakavisar att presidenten skulle ha lämnat Moskva.

Militären och nationalgardet har upprättat försvarsställningar vid floden Oka, som motorvägen korsar mindre än tio mil söder om Moskva.

Tjetjenska specialstyrkor skickas mot Rostov-vid-Don söderifrån.

.

Lördag kväll: Plötslig vändning

Jevgenij Prigozjin meddelar vid klockan 19 svensk tid att "marschen" avslutas. Enligt honom är hans styrkor bara 20 mil från Moskva.

Han säger att han vill undvika en större upptrappning och att "ryskt blod spills", trots att det senare redan har skett. Allra minst ett tiotal ryska soldater har dödats, bland dem piloter.

En överenskommelse har nåtts som innebär att FSB lägger ned brottsutredningen mot Prigozjin och att han får resa till Belarus. Den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko berättar att han har medlat.

Prigozjin har Putins "ord" på att han får fri lejd till Belarus, meddelar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Wagnerstyrkorna lämnar Rostov-vid-Don. Filmklipp visar hur deras ledare Prigozjin skjutsas iväg i en bil och tar emot visst jubel från åskådare på gatan. Det är okänt om Prigozjin har nått Belarus och hur uppgörelsen ser ut i övrigt. Den ska dock innebära straffrihet även för Wagners soldater, som får erbjudanden om att ta värvning i den reguljära armén.

.

Måndag förmiddag: Utredningen mot Prigozjin påstås inte vara nedlagd

Efter närmast total tystnad under söndagen, kommer det på måndag förmiddag svensk tid uppgifter om att den ryska säkerhetstjänsten FSB inte har lagt ned brottsutredningen mot Prigozjin.

Utredningen pågick ännu på måndagsmorgonen, rapporterar dagstidningen Kommersant. Rysslands statligt styrda nyhetsbyrå Tass säger sig därefter ha fått detta bekräftat av en källa.

FRÅN FÖRSTASIDAN